- hirdetés -

Ezüst diplomával tért haza a Kodály Zoltán VIII. Magyar Kórusversenyről az orosházi Kodály Zoltán Gyermekkórus. Az országos megmérettetés és az eredmény rangját mutatja, hogy kategóriájukban mindössze hat kórus vállalta a szereplést.

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége november 15-18. között rendezte meg a versenyt, amelyre a Vörösmarty Mihály Általános Iskolában működő Kodály Kórus hat művel készült.
– Szerepelnie kellett a repertoárban Kodály műnek. A gyermekkar kategória kötelezője, az Egyetem-begyetem megfelelt ennek a feltételnek. Szintén követelmény volt, hogy kortárs zeneszerző 1980 után írt darabját is előadjunk. Orbán György Coelo rores című szerzeményére esett a választásunk. Mivel ez kiadásban még nem jelent meg, így a zeneszerzőtől kértünk hivatalos engedélyt a kotta lemásolására és sokszorosítására – tudtuk meg Pörneki Attila karnagytól.

Mellettük Kocsár Miklós két szerzeményét és Kodály tanítványának, Veress Sándornak egy népdal feldolgozását adták elő az öttagú, elismert hazai és külföldi szakemberekből álló zsűrinek.
– A kórus rendkívül nagyot teljesített, le a kalappal a gyerekek előtt, tisztán intonáltak, helyén volt a hangzás. Több neves karnagy, például Somogyváry Ákos és Rozgonyi Éva is elismeréssel nyilatkozott a szereplésünkről és a munkánkról. Ez nem is csoda, hiszen az általunk előadott szerzemények nehezek, főképp ennek a korosztálynak – emelte ki Pörneki Attila hozzátéve, nagy dolog az ezüst diploma, hiszen első ilyen megmérettetésükön vettek részt, rutinos gyermekkarokkal felvéve a versenyt.

Ezüst diplomát ért a budapesti szereplés (Fotó: Pörneki Attila)

Az elismeréssel hosszú távon két év, most pedig csaknem három hónap munkája érett be.
– A gyerekek nagy lelkesedéssel és teljes erőbedobással készültek olyannyira, hogy amíg nem kezdődött el a tanítás, augusztus utolsó két hetében, addig napi kettőt próbáltunk. Szeptember óta pedig a szokásos heti két délutáni próbánk van. Nagyon örültem annak, hogy a művelődési központ támogatásával meg tudtuk szervezni a nyilvános főpróbát, amelyen teltház fogadta a kórust – tájékoztatott nagy örömmel Pörneki Attila, akinek munkáját Dávidné Bartha Szilvia és Pörnekiné Csige Eleonóra segítették.

A karnagy elmondta, az eredménnyel elérték a két éve kitűzött célt: a Kodály kórus országos ismertségre tett szert. A következő lépcsőfok a nemzetközi színtérre lépés, amelyre máris lehetőséget kaptak, ugyanis a szlovák zsűritag meghívta őket a pozsonyi ifjúsági kórusfesztiválra.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.