- hirdetés -

Orosházán tartja tizedik, jubileumi konferenciáját a Fiatal Középkoros Régészek 2009 óta működő kutatócsoportja. November 22-én, a rendezvény első napján az Alföld Gyöngye Hotelben tartották meg első előadásaikat, majd vacsorán és egy állófogadáson vettek részt.

Még 2009-ben indult útjára a Fiatal Középkoros Régészek csoportjának konferenciasorozata, amikor Visegrádon, a Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeumában gyűltek össze. Az első találkozót újabbak követték, jártak már többek közt Székesfehérváron, Sátoraljaújhelyen és Salgótarjánban. Jubileumi, tízedik találkozójuknak Orosháza adott otthont, ahol az Alföld Gyöngye Hotelben gyűltek össze a csoport tagjai, hogy megtekinthessék társaik előadásait.

– Három évvel ezelőtt, a hetedik összejövetelen foglaltuk le az idei rendezés jogát, amivel több országszerte is elismert múzeumot sikerült megelőznünk. Egy jól működő konferenciasorozatról van szó, ahol az emberek nagyon régóta és jól ismerik egymást és a csoport fiatalabb tagjai is hamar be tudnak illeszkedni. Ezért is érzem kitüntetőnek, hogy idén Orosháza adhat otthont ennek a találkozónak – mesélte Rózsa Zoltán, a Nagy Gyula Területi Múzeum igazgatója, aki szintén előadóként vett részt a konferencián.

Mint azt megtudtuk, a háromnapos eseményen nem kevesebb, mint 38 régész számolt be kutatásairól a hallgatóságnak. Az előadások a középkori régészet összes részterületére kiterjedtek, de az új ásatási eredményekről és elemzésekről is tájékoztatták egymást a Fiatal Középkoros Régészek tagjai.

– Hallhatunk a három nap alatt a szakrális emlékek kutatásáról, a városi- és a falurégészet közti különbségekről, de kielemezzük az összes olyan ásatásokon gyakrabban előforduló lelettípust, mint például a kerámiák és a fémek. Emellett érdekes részét képezi a konferenciák az olyan kérdések vagy felvetések megvitatása, mint például a drónok egyre inkább elterjedő használata a régészetben – ismertette a részleteket Takács Miklós, a csoport vezetője, aki a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia BTK-Régészeti Intézetében is gyakran tart előadásokat.

A rendezvény első napját vacsorával és állófogadással zárták a régészek, ahol Ficsor Zoltán cukrászmester tortával kedveskedett neki.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.