- hirdetés -

Szakik címmel útjára indított sorozatunkban olyan „egyszerű melósokat” mutatunk be, akiket városunkban mindenki ismer és ezt az ismertséget évtizedes jó munkával vívták ki. Reméljük szívesen olvassák, hisz ezekről az emberekről a jó munkájukon kívül nagyon keveset tudunk.

Ha megkérdeznénk, kinek a nevét mondja el legtöbbször a szpíker egy orosházi fogathajtó versenyen, alighanem kevesen tudnák a jó választ. Pedig egyszerű. A pályára hajtó fogatok legtöbbjének bemutatásánál elhangzik: …a könnyű magyar díszhám, Csepelényi Sándor munkáját dicséri.

Csepelényi Sándor szíjgyártó 1956. december elsején, Orosházán látta mag a napvilágot. Édesapja, Csepelényi János szíjgyártó volt, ebbe született bele.

Abban az időben a maszekokra nehéz idők jártak…

– Nagyon nehéz volt, de apámék kitartottak, sőt a családban nagybátyám révén volt még egy szíjgyártó. Édesanyámnak nem volt munkahelye. A háztartást vezette, mellette pedig apámnak segített a műhelyben. Az 1.sz. iskolába jártam, aztán lakatosnak készültem, azt végeztem el az akkori 612-ben, de szüleimmel sok vásárba elmentem.

Dolgozott, mint lakatos?

Nem sokáig. Bevonultam katonának ’79-ben. Leszerelés után apám nyugdíjba akart vonulni, de ez ebből a szakmából nem egyszerű. Elcsábított, hogy jöjjek hozzá dolgozni a műhelybe. Négy év szakmai gyakorlat és a szükséges különbözeti vizsga után megkaptam az ipart, apám pedig nyugdíjba mehetett. Kezdődött számomra is a vásározás és tartott huszonnégy évig.

Merre jártak és miket vittek a vásárokra?

– Huszonhat féle terméket vittünk. Kutya póráztól kezdve, ostorokat, lószerszámot, sallangokat, de a nyergen kívül minden lovas kelléket. Debrecentől le egészen Mórahalomig, Kalocsáig, Félegyházáig. Megnézték a referencia munkát és akinek tetszett rendelt belőle. Legtöbbször az igás lovakra való munkahámot vették, abból csináltunk legtöbbet. Akkoriban nem kellett megrendelőt írni, elég volt egy kézfogás. A legközelebbi vásárba – két, három hónap múlva – vittük, és mindig jöttek is érte. Manapság ilyen már nincs.

Árral és két oldalról, egyszerre két tűvel varrja a vastag bőrt már sok éve (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Ezzel is jó hírnevet szerzett, de mikor jöttek a díszhámok?

– A rendszerváltás után eltelt néhány év, és úgy a kétezres évektől látszott egy jelentősebb fellendülés. Módosabbak lettek az emberek – legalább is egy részük – és lóversenyből is egyre többet rendeztek. A szép hintóhoz szép ló, ahhoz pedig szép szerszám dukál. Manapság már csak a legdíszesebbek mennek. Munkahámot alig készítünk. A lovaskocsis fuvarosok eltűntek, pedig volt idő amikor egy-egy fuvaros öt-hat pár lóval dolgozott.

Meg lehet unni ezt a szakmát?

– Nem. Nincs két egyforma hám, nincs két egyforma munkám sem, pedig készítettem néhányat. A Dunántúlon is gyakran elhangzik a nevem, de van néhány munkám Ausztriában, sőt készítettem komplett díszhámokat a németországi Feketeerdő klinika orvosai megrendelésére is. Mindegyik más. Egyiket így kell varrni, másikat úgy. Veretes, lakkbőrös díszítésű, fonott, és számtalan fajtája van.

A közelmúltban készült ez az arannyal futtatott veretes, magyar hímzett hám Fotó: Csepelényi Krisztián)

Van olyan munkája, amire el lehet mondani, hogy ez a legemlékezetesebb?

– Talán a ’86-os OMÉK (Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás) megnyitóján szereplő birka-fogat hámjának az elkészítése. Ehhez nincs szabásminta, mindent úgy kellett kiagyalni hozzá. Kellett törni a fejünket. Rendes hám volt, hajtószárral, csak zabla helyett kötőfékkel irányították a birkákat.

Ki viszi tovább a mesterséget, ha egyszer abbahagyja?

– Két fiam van. Az idősebbik, akit talán a BMX révén jobban ismernek kitanulta a bőrdíszműves szakmát. Ha rá tudják venni, ő meg tudja csinálni a legszebb díszhámot is. A vállalkozást ugyan visszaadtuk, de a kisebbik fiam vállalkozásán belül azért dolgozunk, amíg engedi az egészségünk – zárta a beszélgetést Csepelényi Sándor.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.