- hirdetés -

A gyermekjogokról beszélgettek a november 20-ai rendhagyó városi szülői értekezleten, Orosházán. A témához a két szakértő, Gyurkó Szilvia és Vetési Csilla mellett meghívták Fejes Róbertné ifjúságügyért felelős alpolgármestert és Podhorszky Viktória ifjúsági alpolgármestert is.

November 20-a a gyermekjogok világnapja. Ez adta az apropóját a pódiumbeszélgetésnek, amely a Gyermekbarát Település projekt keretében valósult meg, a UNICEF támogatásával.
– Mindenképp beszélni kell erről, bár eltérőek a vélemények. Sokan a kötelezettségeket firtatják, miközben azt mondják, a jogokkal minden fiatal tisztában van. Én azonban úgy tapasztalom a munkám során, hogy nem ismerik a gyerekek a jogaikat, vagy ha ismerik is, nem tudják őket használni, érvényesíteni. Nem tudják, kihez kell fordulniuk, ha bajban vannak, esetleg egy társuk kerül nehéz helyzetbe, netán véleményük, ötletük van akár a várossal kapcsolatban – fejtette ki a szervezésben oroszlánrészt vállaló ifjúsági referens, Magonyné Urbán Zsuzsanna.

Vetési Csilla gyermekjogi képviselő a megfelelő minta fontosságát hangsúlyozta (Fotó: Rosta Tibor)

Vetési Csilla, a Dél-Alföldi régió gyermekjogi képviselője többek között arról beszélt, hogy sokan bizonytalanok abban, mit tehetnek és mit nem. Szülőként például akkor, amikor speciális nevelési igényű gyermeküket megbüntetik.
– Nem tudjuk, hogyan segítsünk a pedagógusnak, hogyan segítsünk a saját gyermekünknek, akiért mindent megtennénk. Fontos lenne, hogy hiteles mintát mutassunk. Nem elég a gyereknek elmondani, hogy joga van a véleménynyilvánításhoz, mert nem érti, mit és hogyan kellene csinálnia – fogalmazott hozzátéve, gyermekeknek optimális esetben szeretetben és boldogságban kellene élniük egy olyan családban, ahol mindent megkapnak, és élni tudnak a jogaikkal. – Akkor valószínűleg felnőttként is képesek lesznek erre, ahogyan azt sem vitatják, hogy kötelességeik is vannak – emelte ki.

A szülők felelőssége

A szülői felelősséget hangsúlyozta Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, a Hintalovon Alapítvány létrehozója is. Úgy véli, ők tehetnek a legtöbbet azért, hogy gyermekeik jogai ne sérüljenek.
– A szülők döntő többsége be is tartja ezt. Csak éppen nem tudja, hogy amikor megkérdezi a gyermekét valamiről, vagy szabadidőhöz, pihenéshez juttatja, vagy amikor megkeresi a képességeinek legmegfelelőbb iskolát, akkor éppen gyermekjogot érvényesít. Legnagyobb veszélyben az a gyerek van, akinek a szülője nem érzékeny az ő szükségletei iránt, vagy maga is úgy nőtt föl, hogy a bántalmazás, testi fenyítés bizonyos formái belefértek a nevelésbe – részletezte Gyurkó Szilvia.

Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő: a bántalmazó családban felnövő gyermek kevésbé képes érvényesíteni a jogait (Fotó: Rosta Tibor)

Mint elmondta, a gyerekek legtöbbször csak gondolják, hogy ismerik a jogaikat, a valóságban viszont erről szó sincs.
– Nagyon sokszor a félreértelmezések billentik ki az egyensúlyi helyzetet. Ha mindenki tudná, mit kell érteni gyermekjogok alatt, akkor a gyerekek a legjobb önfenntartó rendszert alakítanák ki. Ők pontosan tudják, hogy amihez nekik joguk van, ahhoz van joga a másik gyereknek is. Ugyanígy van a véleménynyilvánítással, vagy az erőszakmentességgel is: ha nekem jogom van erőszakmentesen felnőni, akkor a másiknak is. A gyerekjogok alaposabb ismerete hozzásegít ahhoz, hogy a gyerekekkel jól lehessen együtt dolgozni akár családban, akár iskolában – hangsúlyozta a szakértő.

Orosháza Gyermekbarát Településként sokat tesz azért, hogy a gyerekek jogai érvényesüljenek.
– Évente 500 ezer forint önkormányzati támogatásra pályázhatnak a fiatalok, ifjúsági polgármestert választanak, mindig megkérdezzük, mit szeretnének a városban, igyekszünk megteremteni a feltételeket ahhoz, hogy itt maradjanak – sorolta Fejes Róbertné ifjúságügyekért felelős alpolgármester.

A téma jelentőségét mutatja, hogy megtelt érdeklődőkkel a művelődési központ Bubik-terme: a szülők mellett számos fiatal, valamint pedagógusok is ültek a széksorokban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.