- hirdetés -

A koraszülöttek nemzetközi világnapját november 17-én tartják. Az Orosházi Kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztály osztályvezető főorvosát, dr. Svarsnig Lajost kérdeztük, a sokakat érintő témával kapcsolatban.

– A terhesség optimális ideje 40 hét, vagyis 280 nap. Abban az esetben, ha a 37. úgynevezett gesztációs hét előtt születik a gyermek, azaz három héttel korábban mint ahogy kiírták, akkor beszélünk koraszülésről. Emellett, megkülönböztetjük a kis súllyal született magzatokat is, itt nem a gesztációs időt vesszük alapul, hanem a 2500 grammos születési súlyt. Ha ez alatt születik, akkor kis súllyal születik, ha a 37. hét előtt született, akkor pedig koraszülöttnek mondjuk – kezdte az ismertetőt dr. Svarsnig Lajos.

Dr. Svarsnig Lajost kértük meg, meséljen nekünk a sokakat érintő témáról (Fotó Kecskeméti Krisztina)

Kiemelte, mindkét eset sokféle problémát okozhat egy újszülöttnél.
– A legnagyobb veszélyt okozzák, hogy nem elég érett az magzat tüdeje, így a légzéssel lehetnek problémái. Azon kívül nem elég érett még a hőháztartása sem, ezért inkubátorba kell tenni, továbbá az emésztőenzimei sem elég érettek, így az emésztése sem tökéletes, anyatejjel nem lehet úgy táplálni mint szeretnénk – sorolta a főorvos. Hozzátette, ezek mellett, minél korábban születik a gyermek, annál nagyobb a valószínűsége az idegrendszeri károsodásnak, melynek sajnos maradandó következményei is lehetnek.

Mint mondta, ma már a 22. hétre született babák is életben tarthatóak. Az viszont, hogy mennyi károsodás maradhat vissza, az a szülés körülményeitől is függ.
– A legnagyobb hátrányban azok az újszülöttek vannak, akik nemcsak a 37. hétnél korábban születnek, hanem a súlyuk is 2500 gramm alatti. Ők a halmozottan hátrányos helyzetűek, náluk a legmagasabb a károsodások előfordulásának veszélye – mondta az osztályvezető főorvos.

Korszerűbb ellátás, magasabb számok

A 80-as évek közepén csökkent a koraszülések előfordulása, 8,5 – 9 százalék körülire. A mostani statisztika szerint 10 százalék körül van az országos átlag. Vagyis, annak ellenére, hogy egyre jobb ellátást kapnak a koraszülöttek mégis romlott a statisztikai adat.
– A 80-as évek közepén vezették be azt, hogy, olyan gyógyszerekkel kezelték a nőket, amelyek nem roncsolták a méhszájat és ezek a méhnyak elégtelenség valószínűségét is lecsökkentették. Ezzel lehet magyarázni az átmenet csökkenést – magyarázta dr. Svarsnig Lajos.

Hangsúlyozta, később ismét elindult fölfelé a koraszülések száma, pedig az ellátás még inkább korszerűbb és egyre jobb lett.
– Ennek az lehet a magyarázata, hogy elindult a lombikbébi program, melynek okán az ikerterhességek nagyobb számban fordulnak elő, ez pedig a koraszülés veszélyét is megnöveli. Ha kettő vagy több magzatot hord a méhében az anya, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy korábban fognak születni gyermekei. Ez a statisztikában is megmutatkozik, ezért jött vissza a 10 százalék körüli átlag – ecsetelte a főorvos.

Optimális időpontban született babák pihennek az Orosházi Kórházban (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Koraszülésre hajlamosít az ikerterhesség mellett az is, hogy sok esetben úgynevezett toxémia jelentkezik.
– Ez azt jelenti, hogy a magzat szöveti tulajdonságai nem egyeznek az anya szöveti tulajdonságaival. A magzatot idegenként ismeri fel az anyai szervezet, ami magas vérnyomással, vesefunkció romlással, fehérjevizeléssel és vizenyő ödéma képződéssel válaszol. Ilyenkor sokkal korábban be kell fejezni a terhességet, így ez is növeli a koraszülések gyakoriságát – sorolta dr. Svarsnig Lajos.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy mindezek mellett sok olyan betegük van manapság, akik húsz-harminc évvel ezelőtt nem szülhettek volna.
– Ilyen például a súlyos pajzsmirigy betegséggel, cukorbetegséggel, vagy különböző endokrinológiai kórképekkel rendelkező hölgyek. Most lehetőségük van szülni és bár nehéz végig menedzseli a terhesség idejét, ma már eljutunk odáig, hogy a koraszülésig el tudjuk húzni a terhességet – ismertette a főorvos.

Orosházán körülbelül öt százalék a koraszülések valószínűsége, hiszen azokat a hölgyeket, akiknél látják, hogy fennáll a lehetőség, Gyulára vagy Szegedre küldik a Perinatális Intenzív Centrumokba, melyekből minden megyében egy van. Ez az intézet kifejezetten koraszülöttekre specializálódott.

– Akiknél látjuk, hogy nem tartható már tovább a terhesség, jó időben elküldjük az intézménybe, hiszen a magzatnak az a legjobb ha minél előbb megérkezik, lehetőség szerint méhen belül, így sokkal jobbak az életkilátásai. A centrumban akkor fejezik be a terhességet, amikor feltétlenül szükséges és azonnal megkapja a lehető legmagasabb szintű ellátást a koraszülött – közölte dr. Svarsnig Lajos.

Ezzel a berendezéssel végzik az ultrahangos lepényi keringés vizsgálatot (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Elmondta, Orosházán kevesebb a koraszülött a korábbi évekhez képest, hiszen a kardiotokográfia azaz a magzati EKG hozzájárul ehhez, illetve, az ultrahangos lepényi keringés vizsgálat is, amelyet egy néhány hónapja üzemelő korszerű berendezéssel végeznek.
–Így ezekkel az eszközökkel időben kiszűrjük azt, melyik kismamánál állhat fenn a koraszülés lehetősége, ezt követően pedig azonnal küldjük a Perinatális Intenzív Centrumba – emelte ki a főorvos.

Abban az esetben, ha Orosházán jön világra a koraszülött vagy kis súlyú újszülött, azonnal megkapja a rendelkezésre álló eszközökkel a megfelelő ellátást a Gyermek Osztálytól.
– Ezután egy speciálisan erre kiépített hálózatot, az újszülött mentőket értesítjük, akik az újszülöttek mentésére alkalmas eszközökkel, inkubátorral, gyógyszerekkel felszerelt mentő gépkocsival érkeznek. A mentőben neonatológus szakorvos vagy intenzív szakorvos teljesít szolgálatot. A koraszülöttet a Perinatális Intenzív Centrumba szállítják – zárta dr. Svarsnig Lajos.

Elmondhatjuk tehát, hogy bár ránézésre nem változott a szám az elmúlt évekhez képest, azonban sok mindent elértek azóta. Ezek az eredmények a koraszülöttekre vonatkozó statisztikákat ugyan növelik, de hatalmas örömet adhat azoknak, akik talán sosem gondolták volna, hogy valaha egy kis életet tarthatnak majd kezeikben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.