- hirdetés -

Hosszú évek után újra orosz órán ülhetnek a Táncsics Mihály Gimnázium diákjai. A különlegesnek számító nyelv sok nebulót vonzott, idén már a harmadik évfolyam vetette bele magát a szláv nyelv gyönyöreibe.

A rendszerváltás után diákok ezrei ujjongtak azért, hogy nem kell többé orosz órára járni. Az akkori rendszer által megkövetelt kötelező orosz nyelvoktatást a legtöbben a hátuk közepére kívánták. Senki sem tagadja, az ellenszenv a kötelező jelzőnek szólt. Közel harminc év elteltével azonban feléledt az orosz nyelv iránti érdeklődés.

A Táncsics Mihály Gimnáziumban idén a harmadik évfolyam kezdte meg a szláv nyelv tanulását. Jelenleg két pedagógus, három évfolyamon, heti három órában összesen 35 diákot oktat.

Az intézmény gazdasági szempontokat is figyelembe vett, mikor elindította az orosz nyelv oktatást.
– Élénk a kereskedelem Magyarország és Oroszország között. A keleti piac egyre népszerűbb lesz és szükség lesz olyan szakemberekre, akik beszélik az orosz nyelvet. Azoknak a gyerekeknek, akik szeretik a kihívásokat, egy igazi megpróbáltatás az orosz nyelv tanulása, azonban elmondható, hogy ez sok diáknak tetszik. Az viszont nagyon érdekes, hogy sokan szülői javaslatra választották az oroszt. A szülők érzik, hogy ennek lesz hozadéka, hiszen majdnem egy egész generáció kiesett azóta, hogy vége lett a kötelező orosz oktatásnak – tudtuk megy Schiller Alíz angol-orosz szakos tanártól, aki hozzátette, jó érzés újra oroszt tanítani.
– A fiatalságomat idézik a tanórák, egykoron ez volt a szívem csücske. Nagyon szeretem az angolt is, de az orosznak megvan a saját atmoszférája – mondta.

– Igaz az a mondás: ahány nyelv annyi ember. Ma már a nyelvi kompetencia alap kompetenciává válik, amely nélkül nem lehet boldogulni – kezdte a beszélgetést Blahó János. A Táncsics Mihály Gimnázium igazgatója kiemelte, az intézmény idegennyelv oktatását tekintve folyamatosak a fejlődések.

– Az iskola filozófiájába beletartozik, hogy mindazok a nyelvek, melyek világnyelvnek számítanak teret nyerjenek a gimnáziumban. Az orosz pedig a világgazdaság egyik meghatározó nyelve. Természetesnek tartjuk, hogy a nyelvtudásnak alapkompetenciává kell válnia. Az orosz nem lesz holtnyelv, annak ellenére, hogy volt egy interregnum. Egy angol-orosz tudással úgy gondolom, a világ meghatározó tájain könnyen lehet érvényesülni. A tanulók olyan nyelvi kínálathoz juthatnak a Táncsicsban, amely ma már ritkaságnak számít – nyilatkozta az igazgató.

Hozzátette, tervezik egy diákbarát nyelvvizsga központ akkreditációját megvalósítani, ezt azonban angol nyelvből. A városvezetéssel történt tárgyalásoknak köszönhetően a Tehetségprogram keretében megjelenő támogatás ezt az akkreditációt is tartalmazni fogja, melynek keretében nemcsak a diákok, hanem a felnőttek is hasznos nyelvtudáshoz jutnak majd.

Lehoczki Botond nem bánta meg, hogy az oroszt választotta (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Jelenleg egy évfolyamon egy csoport tanulja a nyelvet. Még mindig nagy sláger a spanyol, de van, akit megfogott az orosz kultúra és a jellegzetes cirill írásrendszer. Lehoczki Botond 10.B osztályos tanuló már második éve tanulja a számára különlegesnek számító nyelvet. Édesanyja mesélt neki az egykori orosz órákról, ez adta meg a kezdő lökést, hogy belevágjon az ismeretlen nyelv elsajátításába.
– Nemcsak a nyelv különlegessége, hanem maga Oroszország is vonzó számomra. Az eltelt két év alatt úgy érzem, a jövőben is hasznát fogom venni a nyelvnek, és szeretnék majd nyelvvizsgát is tenni. Az órák nagyon jók, érdekesek és egyáltalán nem unalmasak, mindig történik valami figyelemfelkeltő – mesélte Botond, majd hozzátette, barátai kicsit furcsállták, hogy az oroszt választotta. Döntését nem bánta meg, kivételesnek érzi magát.

A Táncsics gimnázium idegennyelv oktatásban mindig vezető szerepet töltött be Orosháza életében. Az intézmény minden erejével arra törekszik, hogy olyan hasznosítható tudást nyújtson a diákoknak, amely elkíséri őket a jövőben is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.