- hirdetés -

Két különdíjjal is jutalmazták a napokban az Iványi Építőmester Kft-t. Az Év Homlokzata – érték az építészetben elnevezésű szakmai pályázaton egy mezőhegyesi és egy orosházi épület felújítását értékelték a rangos elismeréssel.

Az Év Homlokzata pályázatot kétévente hirdeti meg tervezők és kivitelezők számára a Baumit Kft. öt kategóriában: műemlék, családi épületek, társasház, középület és energetikai felújítás. A cél az, hogy olyanok munkáját díjazzák, akik értéket teremtenek a mai magyar építészetben. – Mi rendszeresen indulunk ezen a pályázaton, idén az Orosházán található Ady Ház és a mezőhegyesi ménesbirtok épületegyüttesének homlokzatával neveztünk műemlék kategóriában. Mindkettőt különdíjjal ismerte le a zsűri – osztotta meg az OrosCaféval Iványi Orsolya.

Az Ady Ház egy száztíz évesnél régebbi épület, amelynek megőrzéséhez ragaszkodott az önkormányzat.
– Meg kellett mentenünk, mi pedig belevágtunk. Tizennégy hónapig tartott a felújítás, tavaly decemberre készült el teljes egészében. Úgy éreztük, jó munkát végeztünk, és elhatároztuk, hogy megmérettetjük magunkat – beszélt a részletekről az előkészítést végző Iványi Orsolya.

Iványi Orsolya, Dávid Zoltán és Iványi István (Fotó: BV)

Elmondta, a bírálásnál a két legfontosabb szempont az értékmentés, valamint az épület funkciója. Az építőmesternek például a műemlék kategória nyertesével, egy budajenői magtár felújítással kellett felvennie versenyt. Az épület a rekonstrukcióval teljesen új funkciót kapott: közösségi házzá és szálláshellyé vált, miközben megtartották eredeti homlokzatát.

Ehhez hasonló, összetett feladat volt az Ady Ház felújítása is.
– Akár műszaki megoldások, akár egyéb tekintetben mindenféle probléma felmerült, ami csak elképzelhető a vízszigeteléstől kezdve a tetőfelújításon át a pincéig, amelyet sikerült teljes mértékben megmentenünk – sorolta a cégtulajdonos lánya. – Igazi kihívás volt ez a vállalkozásunk életében, de mi szeretjük az ilyen jellegű munkákat – tette hozzá.

Iványi Orsolya kiemelte, a szakmában jelentős presztízzsel bíró elismerés csapatmunka eredménye, és különösen büszkék arra, hogy mindkét különdíj még sosem került ugyanahhoz a céghez. Terveik szerint a 2020-as pályázaton is indulnak, a felújításra váró épületet már kiszemelték. Az viszont egyelőre titok, hogy melyiket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.