- hirdetés -

Az elmúlt évek egyik eredményes kezdeményezésének, a Fogadj el! Napnak ad otthont november 24-én és december 4-én a Petőfi Művelődési Központ, melynek célja ezúttal is az akadályozottsággal élők elfogadásának erősítése, az előítéletek, tabuk ledöntése. Az esemény főszervezőjével, Nagyné Rucz Évával beszélgettünk.

Nagyné Rucz Éva élete 2015-ben vett 180 fokos fordulatot. Ekkor tapasztalta meg ugyanis, hogy jobb lába elvesztése miatt, milyen akadályokkal szembenézni. Elhatározta, olyan összfogyatékossági rendezvényt szervez, ahol tabuk nélkül és őszintén tudnak beszélgetni egy ilyen élethelyzetről.

Nekem soha nem az fájt, hogy elvesztettem a lábam, sokkal inkább az emberek embertelensége. Ekkor döntöttem el, hogy kell egy ilyen program, neki is álltam megszervezni az első Fogadj el! Napot. Ugyan sokfajta érzékenyítő program létezik, de olyan, ahol tényleg korlátok nélkül akarunk és tudunk is beszélgetni erről az élethelyzetről, tudtommal nem volt addig. Szerencsére a Petőfi Művelődési Központ csapata az első percektől kezdve támogatott és segített mindenben – mesélte Nagyné Rucz Éva.

Nagyné Rucz Éva (j) fontosnak tartotta, hogy az érintettek betekintést engedjenek mindennapjaikba (Archív fotó: Rajki Judit)

Fontosnak tartotta, hogy az érintettek megszólaljanak és betekintést engedjenek mindennapjaikba, merjenek nyíltan kérdezni, nyíltan válaszolni és együtt erőt meríteni a folytatáshoz. Első, 2016-ban szervezett rendezvénye sikeres kezdeményezésnek számított, így nem is volt kérdés, hogy lesz folytatása. Úgy gondolja, jó döntést hozott azzal, hogy belevágott a szervezésbe.

Az idei Fogyatékkal Élők Világnapja alkalmából alkalmából szervezett rendezvény fővédnöke, Iain Lindsay , az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete lesz, a megnyitót pedig Hatvany Viktória festőművész tartja. A programok során idén is kiemelt szerepet kap majd a kötetlen beszélgetés, melyre ezúttal Sors Tamás, a 2008-as pekingi és a 2012-es londoni paralimpia 100 méteres pillangóúszásának bajnoka is elfogadta a meghívást.

Azt hiszem van még bőven javítanivaló az elfogadás terén mindkét oldalról. Ahhoz, hogy igazi változás történjen, már egész kiskorúkban meg kell ismertetni a gyerekeket azzal, hogyan és milyen módon kezeljék a fogyatékkal élő felnőtteket és gyerekeket. Tapasztalataim szerint ugyanis az ő korosztályuk az, amely feltétel nélkül el tudja fogadni a fogyatékkal élőket – tette hozzá Nagyné Rucz Éva.

2016-ban rendezték az első Fogadj el! Napot (Archív fotó: Melega Krisztián)

Közlekedés szempontjából rendkívül nehéznek helyzetben találja a fogyatékkal élők helyzetét Orosházán, de úgy véli, vannak olyan problémák is, amiben nem érdemes általánosítani, hiszen az ország minden pontján megküzdenek vele.

Nem könnyű, hiszen például, ha vonatra szeretnék szállni és kerekesszékesként utazni, már előre meg kell rendelni az emelőt. Busszal még nem utaztam az elmúlt három évben, de biztos vagyok benne, hogy ott még nehezebb dolgom lenne. A járdáknál és a gyalogátkelőknél is gyakran előfordul, hogy a padkák megnehezítik a közlekedést. Sajnos a fogyatékkal élők munkaerőpiaci helyzete sem túl kedvező – tette hozzá.

Mint mondta, a legfontosabb, hogy ne sajnálkozva nézzenek rájuk az emberek, mert így is boldogok tudnak lenni. Az adott helyzetükből próbálják meg a lehető legtöbbet kihozni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.