- hirdetés -

Pályaorientációs napot tartott az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, november tizedikén. A diákok megismerkedhettek a szakmákkal és ki is próbálhatták azokat. 

Az iskolában már reggel nagy volt a nyüzsgés. Minden teremben hosszú sorokban álltak a fiatalok azért, hogy kipróbálhassák a számukra érdekes szakmákat.

Kisné Bor Emília igazgató elmondta, ennek a mai programnak volt egy előzménye, ahol a gyermekek és a szülők megismerkedhettek a pályaválasztás menetével, a fontosabb határidőkkel, illetve a középiskolákkal, amelyek a városban találhatóak.
– Emellett az érdeklődők megismerhették az Arany János tehetséggondozó programot, amely hátrányos helyzetű gyermekek számára íródott – ismertette az igazgató.

A gyerekek minden szakmában kipróbálhatták magukat (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Kiemelte, fontos, hogy a diákok megismerkedjenek azokkal a szakmákkal, amelyeket a későbbiek során választhatnak maguknak. Ez a nap nemcsak a nyolcadikosoknak szól, hiszen a legkisebbek is játékos osztályfőnöki órával kezdték a mai napot, ahol ők is megismerkedtek szakmákkal.
– Bár még fiatalok, de mi céltudatosan készülünk arra, hogy a későbbiekben el tudja dönteni a gyermek, hogy milyen iskolát vagy pályát válasszon. Nekünk az is fontos, hogy amit majd választ azt szeresse is – hangsúlyozta, Kisné Bor Emília.

Az igazgató kitért arra is, értéket közvetítenek.
– Ez az iskolánk mottója is, hogy megkeressük, melyik gyermek miben tehetséges. Ennek jegyében próbáljuk ezt a pályaválasztási napot is levezetni, illetve igyekszünk megtalálni azt a lehetőséget, amely a diákok számára a legmegfelelőbb – mondta.

A fodrászat sok érdeklődőt vonzott (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A programok rendkívül sokrétűek voltak. A diákok többek között részt vehettek érzékenyítő programokon, illetve fogyasztóvédelmi előadást is hallgathattak. Ezek mellett a termekben különböző szakmákat és hiányszakmákat mutattak be. A tornateremben pedig határrendészeti bemutatót is láthattak az érdeklődők. Továbbá a gyerekek részt vehettek informatikai, egészségügyi, szobafestő, asztalos, felszolgáló és fodrász bemutatón, ahol ki is próbálhatták magukat.

Az iskola egyik tanulója, Lendvai Vanessza Liána elmondta, ez a nap remek alkalmat biztosít arra, hogy megismerkedjenek olyan szakmákkal, amelyeket eddig nem ismertek, és ki is próbálhatják azokat. Számára a fodrászat és a határrendészeti bemutató volt a legérdekesebb.
– Elképzelhetőnek tartom, hogy később e közül a két szakma közül választom valamelyiket – mondta mosolyogva Vanessza.

A témára irányuló programok itt még nem értek véget, november 14-én a nyolcadik osztályos gyerekek elutaznak Békéscsabára, hogy megnézzék a pályaválasztási vásárt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.