- hirdetés -

A közelmúltban, a Sorsfordítás kiállítás megnyitójával együtt mutatták be dr.Horváth József és Horváth József dokumentum kötetét, a Vihar előtt, vihar után című könyvet, melynek második része a kiállítás által felölelt időszakról szól.

A parasztgazdaságok fejlődését és az átalakítás nehéz éveit 1930-1960-ig bemutató, az Orosháza és Térsége Gazdakör által kiadott kötetet Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke, Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara(NAK) elnöke,, Dr. Máté Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottság alelnöke, és a könyv lektora, dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója jelenlétében mutatták be.

A könyvhöz Jakab István, az országgyűlés alelnöke írt előszót és Nagy István agrárminiszter köszöntőt. „Szinte nem is tudjuk eldönteni, hogy ez a könyv egy tankönyv, emlékkönyv, vagy regény. Talán azt mondhatjuk, hogy egyik sem, és egyszerre mindhárom” – írja köszöntőjében a miniszter.

– Néhány évvel ezelőtt került a kezünkbe ifj. Györgyi Lajos önéletírásának a család által legépelt anyaga. Ekkor merült fel a gondolat, hogy az emlékiratot feldolgozva egy kötetben megjelentessük. Később a földműves emlékmű elkészítése idején a Békés-megyei Levéltárban fellelhető, a ’48 utáni földfelajánlások, a kuláklisták, a ház államosítások dokumentumai is a látókörünkbe kerültek. Ezek átnézésekor számtalan információ került napvilágra a nagyobb gazdák – kulákok – által elszenvedett meghurcoltatásokról. A földek, tanyák elvételén túl, még a közellátás veszélyeztetése címen rendőrségi, bírósági zaklatások, ítéletek. Ugyancsak találkoztunk az Orosházáról kiindult Fehérgárda mozgalom még ki nem adott dokumentumaival – mesél a kezdetekről az egyik szerző, Horváth József gazdaköri elnök.

A könyv egyik szerzője, Horváth József gazdaköri elnök (Fotó: Rosta Tibor)

Ifj. Györgyi Lajos emlékirata tartalmazza mindazt a fontos előrehaladást, melyet az Orosházi Kisbirtokosok Szövetsége és azon belül a Gazda Ifjak Egyesülete a harmincas évektől negyvenhatig el tudott érni, és amely az akkori orosházi parasztság előtt álló fejlődés lehetőségét villantotta fel. A könyv címe is innen gyökerezik: Vihar előtt, vihar után.

– Dr. Horváth József, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának dékánja vállalta, hogy az első részt, az emlékirat feldolgozásával megírja. Vele a kapcsolatunk régebbi keletű. Mindketten orosháziak lévén, korábban többször is volt alkalmam együtt dolgozni vele. A második részt, a levéltári dokumentumok alapján magam állítottam össze. Ebben eddig  nem publikált dokumentumok is napvilágot láthattak.

A most megjelent kötet hasznos és tanulságos olvasmány azoknak is akiknek személyes kötődése van ehhez a korszakhoz, és azoknak is, akik csak az iskolában tanultak róla.

 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.