- hirdetés -

Előadások sorozatával készült a Kodolányi János Egyetem a Magyar Tudomány Ünnepének alkalmából rendezett konferencián november 7-én. A rendezvényen a térség és a felsőoktatás közös helyzetét és lehetőségeit boncolgatták az előadók.

Idén második alkalommal rendezte meg hagyományteremtő szándékkal a Kodolányi János Egyetem azt a konferenciát, melyet a Magyar Tudomány Ünnepének szentel az intézmény. Céljuk, hogy a tudomány minél szélesebb körben érdeklődést váltson ki az emberekből, továbbá az, hogy a hallgatók megismerkedjenek az egyetem által folytatott kutatási elemekkel.

Az eseményre olyan előadókat hívtak a szervezők, akik méltónak bizonyultak arra, hogy bemutassák a térségben rejlő tudományos erőfeszítéseket. Így az érdeklődők megismerkedhettek többek között a Kodolányi egyetem Békés megyében történő társadalmi szerepvállalásaival, az orosházi németek történetével, valamint a szubjektív életminőség és érzelmi jóllét orosházi jelenlétével.

Az egyetem központi székhely igazgatója elmondta, kiemelt figyelnek fordítanak arra, hogy a térség tehetséges fiataljai is elismerést kapjanak.
– Szüksége van a térségnek arra, hogy a mi fiataljaink is előtérbe kerüljenek, hogy a békés megyei tehetségek is megkapják a nekik kijáró elismerést. Kezdeményeztük egy tudományos díj megalapítását. Úgy véljük, erre azért van szükség, hogy Békés megye is felemelkedjen, és ne másokat kelljen követnünk – mondta beszédében dr. Malatyinszki Szilárd.

A tudomány diákokkal törtnő megismertetésének kiváló helyszíne a Kodolányi János Egyetem – nyilatkozta az OrosCafénak Dávid Zoltán. Orosháza polgármestere kiemelte, a város és a felsőoktatási intézmény folyamatosan azon dolgoznak, hogy megfelelő tudást és környezetet biztosítson az egyetem hallgatóinak.
– Fontosnak tartom, hogy a hallgatók olyan diplomához jussanak Orosházán, amely mögött olyan tudás lapul, hogy a jövőjük megalapozottá váljon. Meggyőződésem, hogy a Kodolányi János Egyetem is hűen és elhivatottan segíti a megismerésben, a képzelet korlátainak átlépésében hallgatóit. Mindezt teszi a kor kívánalmainak megfelelően. A város és az egyetem azon dolgozik, hogy az intézmény olyan képzést tudjon nyújtani, hogy az ideérkező hallgatóknak ez minél kedvezőbb legyen – nyilatkozta a város első embere.

Hozzátette, nagyon fontos, hogy Orosházán is megemlékezzenek a Magyar Tudomány Ünnepéről, ezzel is felhívva a figyelmet a tudomány fontosságára.

(Fotó: Rosta Tibor)

A Kodolányi János Egyetem rektora elmondta, az intézmény több célt is kitűzött maga elé, melyeket igyekeznek minél hamarabb megvalósítani.
– Egyik kiemelt célunk, hogy Orosházán és Békés megyében nappali tagozatos és levelezős hallgatói létszámunk elérje a 300 főt, ezt 2020-ra tűztük ki. Továbbá olyan kutatási programokat tervezünk, amelyek hatékonyan segítik az itt élők munkáját. Megalakult az informatikai tanszékünk is, két héten belül beadjuk a szakindítási engedélyt az akkreditációs bizottsághoz. Ez azt jelenti, hogy lesz agrárinformatikai szakirány a Kodolányi János Egyetemen – nyilatkozta dr. Szabó Péter.

A rektor kiemelte, nem csak a Gyopárosi úti intézményben, hanem az ország több pontján is megemlékezik az egyetem a Magyar Tudomány Ünnepéről, így Veszprémtől Orosházáig készülnek előadásokkal. Dr. Szabó Péter a Kodolányi János Egyetem képzési modelljéről tartott prezentációt.

A rendezvény egyik előadása a minőségi életet és szubjektív jóllétet tárta az érdeklődők elé, mindezt Orosháza vonatkozásában. Nemes Zsuzsanna kiemelte az előadás célja, hogy olyan szemüveget vegyen fel a hétköznap embere, amelyen keresztül megláthatjuk a jó pillanatokat, meg tudjuk élni a mindennapok boldog perceit. Minderre Orosházán is van lehetőség, csak fel kell ismerni az emberi kapcsolatokban és a helyszínben rejlő pozitív lehetőségeket.

(Fotó: Rosta Tibor)

A Békés Megyei Kormányhivatal képviseletében dr. Rákóczi Attila, a kormányhivatal főigazgatója tartott előadást. Témája az értelmiség szerepe, jelentősége a Békés Megyei Kormányhivatal megváltozott szerepében címet viselte.

A főigazgató kiemelte, a kormányhivatal elkötelezett a megye minden felsőoktatási intézménye és azok tudományos munkássága felé. A kormányhivatal már a jövőre gondol, hiszen olyan szakmák megalkotásán dolgoznak partnereikkel közösen, amelyekre igazán a jövőben lesz szükség.
– Még nehéz megállapítani, hogy melyek azok a szakmák, melyek jövőben hiánypótló foglalkozásként jelennek majd meg a munkaerőpiacon. Közös gondolkodással azonban már erre képesek vagyunk felkészülni. Olyan válaszokat kívánunk adni a jelenben, amelyek csak a jövő kérdéseire tudnak válaszul szolgálni. Tesszük mindezt azért, hogy a fiatalok ne hagyják el Békés megyét. A fejlődéseknek köszönhetően jó úton haladunk, hogy megőrizzük a megye lakosságát – nyilatkozta dr. Rákóczi Attila.

Az előadássorozat nagy érdeklődést váltott ki az egyetem hallgatói körében, többen is érdeklődve hallgatták azokat a prezentációkat, amelyek róluk, értük szóltak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.