- hirdetés -

Ha a Magyarországon élők 60-70 százaléka mindennap megenne egy teáskanálnyi mézet akkor az összes belföldön megtermelt mennyiség elfogyna. Bár a hazai mézfogyasztás évről évre nő, és ezt az orosházi méhészek is érzik, az itthon termett méz nagy része még mindig külföldre megy.

Magyarország méz nagyhatalomnak számít Európában. A legkiválóbb minőségű mézet állítja elő a körülbelül húszezer méhész, 1,2 millió méhcsaládja. Bár az utóbbi időben fejlődés tapasztalható, ennek az egészséges finomságnak a fogyasztásában hátul kullogunk.

Az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC), az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közös kampányt indított a hazai mézfogyasztás növelése érdekében. A „Legyen minden nap mézes nap” és az „Iskolai mézes reggeli” jótékony hatását a méhészek is kezdik érezni. Ezt tudtuk meg Rajki Józseftől az Orosházi Méhész egyesület elnökségi tagjától.

– Bár az itteni méhészek jó része nem kiskereskedelmi forgalomban értékesíti a mézet, azért a hazai fogyasztás lassú növekedését már nálunk is lehet érezni. Főképp a közismertebb mézeket keresik. Leginkább az akácméz a sláger, e mellett pedig a vegyes mézként ismert napraforgó mézet vásárolják az emberek. A szintén nagyon remek repcemézet nem ismerik olyan széles körben, mint az előbbi kettőt ezért kevesebb is fogy belőle – tájékoztat az elnökségi tag.

A méz kilogrammjáért négymillió virágot kell meglátogatniuk a szorgos rovaroknak (Fotó: Pixabay)

Sokfelé kaphatók valamivel kevert, „pancsolt” mézek. Ezeket általában valamilyen aromával, legtöbbször szörpökkel, esetleg lekvárral keverik és árusítják.

Az igazi hamisítatlan magyar mézet mintegy nyolcvan százalékban exportra viszik és az olcsón megvásárolt rosszabb minőségű termékek feljavítására használják. A hazai termelés időjárástól és egyéb tényezőktől függően 15 és 30 ezer tonna között van, amelyből a belföldi mézfogyasztás mintegy 7-8 ezer tonna évente. Elsőre talán meglepőnek tűnik, de ha az emberek 60-70%-a naponta elfogyasztana egy teáskanál mézet, akkor az összes belföldön megtermelt mennyiség elfogyna.

Az Orosházi Méhész Egyesület is évről évre kiveszi a részét a mézfogyasztás népszerűsítéséből.

– Sok rendezvényen jelen vannak tagjaink, és ingyenes mézkóstolással kedveskednek a látogatóknak. Reméljük, jövőre az idei méhpusztulás nem ismétlődik és a felvásárlási árak is normalizálódnak – fejezi be a beszélgetést Rajki József.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.