- hirdetés -

Nemcsak Magyarországon, de szerte a világon az egyik vezető haláloknak a daganatos megbetegedések számítanak. Mit tehetünk a megelőzésük érdekében? Többek közt ennek jártunk utána november 7-én a Daganatos Betegek Napján.

A második leggyakoribb haláloknak számít szerte a világon, ráadásul az Európai Unió tagországain belül Magyarországon a leggyakoribb a kialakulása. Talán kevesen tudják, de november 7-e számít a Daganatos Betegek Napjának, mellyel kapcsolatban az Orosházi Kórház sebészeti osztályának vezető orvosát, dr. Alzubi Alit kérdeztük meg, elsősorban a betegségek megelőzéséről.

– Körülbelül 80-85 ezer körüli évi szinten azoknak a betegeknek a száma, akiknél rákos daganatot diagnosztizálnak, amibe a statisztikák alapján egyharmaduk belehal. Ezért úgy gondolom mindenképpen érdemes felhívni a figyelmet erre a betegségcsoportra, hogy legyen egy olyan nap, amikor az emberek át tudják gondolni, jobban utána tudnak nézni egy ilyen betegségnek – mondta az orvos.

Dr. Alzubi Ali szerint a daganatos betegségek megelőzéséhez megfelelő életmód, odafigyelés és szűrővizsgálatok szükségesek (Fotó: Rosta Tibor)

Mint mondta, a daganatos betegségek megelőzéséhez megfelelő életmód és odafigyelés szükséges. Rendszeres szűrővizsgálatokkal a tumoros és rákbetegségek nagy része megelőzhető. Az ilyen jellegű vizsgálatok során ugyanis, ha hamarabb észreveszik a daganatot, az jó eséllyel megmentheti a beteg életét.

A daganatos megbetegedések leggyakoribb típusainak a tüdő-, az emlő-, a prosztata- és a vastagbéldaganatok számítanak. Az Orosházi Kórházban mammográfiai centrum működik, ahol az emlődaganatok megelőzése érdekében végeznek szűrővizsgálatokat. Ide a 40 év feletti nők közül bárki jelentkezhet. A kórház urológiai osztályán és szakrendelőjében zajlik a prosztatatumorok szűrővizsgálata, a vastagbéltumorok vizsgálata pedig egy béltükrözéses módszerrel történik. Tüdőszűrésre is lehetőség van, aminek a további kivizsgálása már a Gyulai Tüdőkórházban történik. De az intézmény többi szakrendelésén is odafigyelnek a korai felismerésre.

– A szűrés tehát kortól és nemtől függetlenül fontos, hiszen csak így tudjuk megelőzni vagy időben észlelni a gyilkos kórt – tette hozzá dr. Alzubi Ali.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.