- hirdetés -

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében zajlik energetikai felújítással járó kivitelezés az Orosházi Lakásszövetkezet lakótömbjeiben.

Bot Ferenc, a Lakásszövetkezet elnöke korábban elmondta, 43 lépcsőház 788 lakásának felújítását kezdték meg azokban a tömbökben, melyek kimaradtak a panelprogram nyújtotta, állami pályázati lehetőségből. Ebbe a szövetkezet állományába tartozó 80 nagyszénási lakás is beletartozik.

– A felújításban résztvevő ingatlantulajdonosoknak az önkormányzat egy hónap per 1000 forintos támogatást biztosított  – mondta Bot Ferenc.
A felújítás terveiben homlokzat-, tető- és alsófödém- szigetelés, nyílászárók cseréje, fűtés-korszerűsítés, elektromos hálózat korszerűsítése, valamint a Kossuth utca 10-12. számú tömbben a liftek megújítása is szerepel. Az épületekre emellett napelemek is kerülhetnek, a tulajdonosok döntik el, hogy szeretnének-e élni a lehetőséggel és engedik-e elhelyezni az épületen a paneleket, mert ez nekik a havi bérleti díj fejében költségcsökkentő lehet.

43 lépcsőház 788 lakásának felújítását kezdték meg (Fotó: Startlak)

– A konstrukció alapja, hogy a programban részt vevő tulajdonosoknak egyrészt hitelt sem kell felvenniük, másrészt előfinanszírozniuk sem kell a felújításokat. Kamatmentesen, megemelt közös költség keretében fizethetik vissza a beruházással járó költségeket 20 év alatt. A közös költség emelése az épületektől függ, illetve attól, hogy mekkora egyedi igénye van a tulajdonosnak – tette hozzá Bot Ferenc, hangsúlyozva, hogy mivel 1974 és 1988 között épült a szövetkezet lakásállományának nagy része, épp itt volt az idő a felújításra.

A felújítási elképzeléseket a szövetkezet állítása szerint volt, ahol egyhangúlag támogatták, de voltak, akik elzárkóztak, vagy a kezdeti lelkesedés után visszaléptek. A bizonytalankodók szeretnék megismerni a házaikat érintő terveket, műszaki dokumentációkat, szerződéseket és a banki ügyintézést. A terveket azonban nem a lakásszövetkezet tárolja, hanem a generálkivitelezőnél és a bankban vannak.

A generálkivitelezőt ugyanis a bank hagyta jóvá, aki a szerződéseket, a kiválasztásokat és a bankkal történő elszámolásokat végzi. A pályázatokat lépcsőházanként adták be, az ott lakók saját tulajdonuk sorsáról dönthettek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.