- hirdetés -

Szinte csordultig telt az Eötvös József Katolikus Általános Iskola sportcsarnoka a hétvégén. Fiatal vívók tehették próbára magukat a november 3-4. között zajló Gerevich-Kovács-Kárpáti Reménység Kard Körversenyen. A versenyzők mellett edzőként az athéni olimpia ezüstérmese, Nemcsik Zsolt is Orosházára látogatott.

Gerevich Aladárt, Kovács Pált és Kárpáti Rudolfot aligha kell bemutatni a vívás vagy akár a magyar sport kedvelőinek. Világbajnoki és olimpiai bajnoki címek sorozata jellemezte hosszú pályafutásukat. Bennük tisztelhettük többek közt az 1948-as (Gerevich), az 1952-es (Kovács), valamint az 1956-os és 1960-as (Kárpáti) olimpia egyéni kard versenyének bajnokait.

A három legendás sportolóról elnevezett Reménység Kard Körverseny sorozatának második állomását, egyben Zsoldos Péter Emlékversenyt rendezték meg Orosházán az Eötvös-csarnokban november 3-án és 4-én, két napos lebonyolításban. A Zsoldos Péter Orosházi Vívó Egyesület számára nem volt idegen egy ilyen verseny megszervezése, hiszen idén márciusban már rendeztek egyszer a három egykori olimpiai bajnokról elnevezett körversenyt.

A rangos versenysorozat második állomása volt idén az Eötvös-csarnok (Fotó: Rosta Tibor)

– Az a megmérettetés az előző szezon ötödik fordulója volt, a vívásban ugyanis keresztféléves versenyrendszer szerint zajlik a lebonyolítás. Ezért most szerettünk volna még a szezon elején versenyt rendezni. A Magyar Vívószövetség szerencsére támogatta az elképzelésünket – mesélte az orosházi egyesület elnöke, Pusztai Lajos.
Hozzátette, szerencsére már nagyobb rutinnal rendelkeznek rendezés terén, mégsem volt egyszerű kibérelni a pástokat, megszervezni a versenykiírást és nem utolsósorban összehozni az egyesületeket.

Erőfeszítéseiket azonban siker koronázta, hiszen 200-nál is többen jöttek el próbára tenni ügyességüket. A magyar egyesületek közül a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron csapatából, a Vasasból, a vidéki fellegvárak közül többek közt Debrecenből és Nyíregyházáról utaztak Orosházára a versenyzők. Emellett Szerbiából, és meglepő módon még Kínából is érkeztek indulók.

– Hat korcsoport küzdelmeit láthatjuk, fiúk és lányok egyaránt próbára teszik magukat a gyermek, az újonc és a serdülő korosztályban. Mindenhol selejtezőkkel kezdődnek a küzdelmek, majd egy 32-es vigaszágra kerülnek a fiatalok, ahonnan már egyenes kieséses szakasz dönt a döntőbe jutásról – ismertette a verseny lebonyolításának részleteit Nagy Nándor, a Zsoldos Péter Orosházi Vívó Egyesület főtitkára és edzője.

Összesen 12 páston zajlottak a három korcsoport küzdelmei (Fotó: Rosta Tibor)

A 12 páston zajló küzdelmek során a világbajnok, olimpiai ezüstérmes Nemcsik Zsolt is feltűnt a fiatalok mellett edzőként, de ellátogatott Orosházára Kósa Miklós is, aki versenyzői pályafutását követően nemzetközi zsűriként helyezkedett el a sportágban.

A Reménység Kard Körverseny tétje nagy, hiszen az itt szerzett pontok sokat számíthatnak később az országos összevetésben, a magyar ranglisták aktuális helyezései függnek tőle.

Orosházi eredmények:

Gyermek Női Kard:
3. Kis Abigél
15. Janecskó Dorina
25. Rózsa Anna
Gyermek Férfi Kard:
31. Buza Gergő
Újonc Női Kard:
11. Kis Abigél
33. V. Janecskó Dorina
35. Rózsa Anna
Újonc Férfi Kard:
35. Séllei Ferenc
38. Buza Gergő
40. Balog Botond
Serdülő Női Kard:
25. Kecskés Judit
– Mindenki kihozta magából a maximumot, Kis Abigél pedig kiemelt eredményt ért el. Ő a két eddigi körverseny összesített eredménye alapján a második helyen áll az országos ranglistán, így ismét meghívást kapott az utánpótlásválogatott jövő heti, Tatán rendezett edzőtáborába – értékelt Nagy Nándor.
A Zsoldos Péter Orosházi Vívó Egyesület a következő hetekben Debrecenben, egy meghívásos amatőr versenyen vesz részt kezdő sportolóikkal, Kis Abigélre pedig Szófiában és Belgrádban várnak nemzetközi versenyek. A Gerevich-Kovács-Kárpáti Reménység Kard Körverseny következő fordulóját, egyben az idei naptári év utolsó versenyét decemberben, Budapesten rendezi meg a Vasas egyesülete.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.