- hirdetés -

Élete során mindenki elérkezik arra pontra, mikor szeretne egy saját otthont. Ilyenkor merül fel a kérdés, vajon melyiket éri meg jobban, egy régit felújítani vagy egy újat építtetni?

Mikor elindulunk az otthonkeresés rögös útján, sok kérdés merül fel bennünk. Nézzük egy két pro-kontra érvet.

A meglévő ház felújítását azok választják legtöbbször, akik nem szeretnének a nulláról indulni vagy nincs akkora költségvetésük, hogy felhúzzanak egy komplett családi házat. Akadnak olyanok is, akik a lehető leghamarabb szeretnének végezni a munkálatokkal és minél hamarabb be akarnak költözni új otthonukba. Fontos azonban, hogy azok akik a régebbi ház mellett döntenek, rendelkezzenek élénk képzelőerővel, hogy a készen kapott házat, saját ízlésükre tudják formálni. Illetve fel kell készülnie a váratlan akadályokra, hiszen előfordulhatnak olyan előre nem látott problémák, amelyeket meg kell tudni oldani akkor is, ha a család bent él a felújítás alatt.

Egy régi ház felújítása költségkímélőbb lehet (Fotó: Pixabay)

A meglévő ház előnyeit tekintve, már alapból olyan házba költözhetünk be, amely nagyjából megfelel saját ízlésünknek, ami pedig nem azt magunk ízlésére tudjuk formálni. Ha sikerül egy ép szerkezetű házat kifogni, sok költségtől megkímélhetjük magunkat. Mivel ezek a házak legtöbbször már beköltözhetőek, a költségek egy jó része ütemezhető, mint például a tetőhéjalás csere.

Azonban amennyire előnyei vannak, annyira hátrányai is, például az, hogy néhány szerkezeti és egyéb pontok miatt kompromisszumot kell kötnünk. Nem tudhatjuk biztosan, hogy mennyire szakszerű módon készültek a szerkezetek. Általában csak szemrevételezéssel tudjuk eldönteni, hogy milyen minőségű anyagokat építettek be korábban. A legnagyobb gond pedig, mindig az, hogy milyen mélységig szabad felújítani egy régi házat, mert ha csak a falak maradnak, akkor esetleg az új háznál is drágábban építkezhetünk, hiszen a bontás és annak járulékos költségei is minket terhelnek.

Akadnak olyanok, akik a lehető leghamarabb szeretnének beköltözni új otthonukba, ezért inkább felújítanak nem építkeznek (Fotó: Pixabay)

Ha új ingatlant szeretnénk magunknak építtetni, akkor először azzal kell szembesülnünk, hogy, megépítése után, jóformán csak olcsóbban tudjuk értékesíteni mint, amennyiért megépíttettük.

Új háznál mindenesetre nem kell aggódnunk, a régi anyagok miatt és kompromisszumra sincs szükség, teljesen magunkra szabhatjuk a lakást, ellenőrizhetjük a munkafolyamatokat. Azonban rengeteg stresszt nyom a vállunkra, és mielőtt elkezdünk építkezni plusz kiadással jár a telek megvásárlása. Továbbá addig nem költözhető be az ingatlan még nincs olyan állapotban a ház, így a lakhatást addig meg kell oldani. És bizony, itt sem árt felkészülni a váratlan akadályokra, hiszen akadnak bőven.

Iványi István az Iványi Építőmester Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, Orosházán leginkább a meglévő házak felújítását választják a családok, hiszen jóval olcsóbb lehet a kivitelezése.

Új családi ház Orosházán nagyon kevés van, nem jellemző, hogy építkeznek a városban. Egy új ház építése akár 50-60 millió forintig is rúghat, még egy régi családi ház felújítása – attól függően, mennyire merülnek bele – 15 millió forint körül lehet – tudtuk meg.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.