- hirdetés -

A gazdasági év végén, az új kezdetén vagyunk. November elején – különösen ebben a ragyogó időben – még tart az ültetési szezon.

Ha fát ültetünk, a későbbi szomszédviták elkerülése érdekében mindig tartsuk be a telekhatártól mért előírt távolságot. Kínos hiba az, hogy sokan túlságosan sűrűn ültetik a facsemetéket, és nem gondolnak arra, hogy azokból néhány év múltán terebélyes, nagy fa lesz. Márpedig nagy lelkierő szükségeltetik ahhoz, hogy valaki fejszét, fűrészt emeljen a fára, amelyet évekig szeretettel nevelgetett, dédelgetett.

Oltott diófa csemetét fagymentes időben még lehet telepíteni. Ez azzal a rendkívül nagy előnnyel jár, hogy biztosan jó minőségű diót takaríthatunk be a termőre forduló fákról, és ne feledkezzünk meg a dióoltványnak arról az előnyéről sem, hogy míg a magról kelt csemeték a 12.-14. évben fordulnak termőre, addig az oltott diófácskák már a 4.-5. évükben megmutatják a termésüket és 6-7 éves koruktól rendszeresen teremnek.

Jobban járunk, ha oltványt vásárolunk (Foto: pixabay)

Mostanság divatossá vált a futó szamóca termesztése. Ha cserépbe ültetik, akkor most védett, mérsékelten meleg, világos helyre kell menekíteni. Télen némi öntözést kíván, de semmi esetre sem ajánlatos műtrágyázni. A cél az, hogy a lombját megtartsa, de ne növekedjen, gyűjtsön minél több tartalék tápanyagot a tavaszi hónapokra, amikor gyors növekedést, gazdag virágzást és folyamatos termésérlelést várunk tőle.

Célszerű elvetni ilyenkor a petrezselymet is, mert igen lassan csírázik. Tél előtt nem is fog már kikelni, de tavasszal gyors növekedésnek indul. Aki elmaradt volna a spenót és a sóska vetésével, az még most is földbe teheti a magokat.

Most van az ideje a kerti öntöző berendezéseink víztelenítésének, leszerelésének és elpakolásának.

Szobanövényeink téli gondozásánál azt kell tudomásul venni, hogy a rövid nappali megvilágítás következtében kevesebb vizet vesznek fel és párologtatnak el, mint nyáron. Ha túlöntözzük őket, akkor a cserépben pangó víztől a gyökerek rothadni kezdenek. Ugyanakkor ne hagyjuk szomjazni sem őket. A tél folyamán egyéb munkánk nincs is velük; műtrágyázni, metszeni, átültetni majd tavasszal kell

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.