- hirdetés -

Koszorúkkal, gyertyákkal, emlékezőkkel telnek meg ezekben a napokban a temetők. Felkeressük szeretteink sírját, mert a kötelék eltéphetetlen akkor is, ha ők már eltávoztak közülünk. Friss virágok, hunyorgó mécsesek jelzik, nem feledjük őket. Halottak napján sem.

Szokták mondani: az élet megy tovább. És valóban végezzük a dolgunkat, szeretünk, nevetünk, keressük a boldogságot, olykor sírunk. Néha nem hisszük el, sokszor visszavágyjuk azokat, akik elmentek. Hiányuk így halottak napja táján még erősebb. A nagymama szerető mosolyának, az apa erős karjának, a barát ölelésének emléke lelkünk legmélyéről szól hozzánk.

Mindenszentek és az azt követő halottak napja története a régmúltban gyökerezik. A római katolikus egyház 835-ben nyilvánította november 1-jét mindenszentek ünnepének, majd november 2-át is szent nappá, a halottak napjává nevezte ki. Először a Cluny-i bencés monostor apátja, Szent Odilo szólította fel a rend tagjait 1000 környékén, hogy járjanak közbe az elhunytakért, ezt vette át később az egyház, és lett november második napja a holtakról való megemlékezésé.

Koszorúkkal, virágokkal borítjuk szeretteink sírját (Fotó: Rosta Tibor)

Ehhez a naphoz számos néphit is kapcsolódik. Az élőknek ilyenkor tilos volt dolgozni, különösen földmunkát végezni, hogy ne háborgassák a halottakat. Egész héten nem volt szabad mosni, mert a holtak vízbe kerülésétől megsárgulnak a ruhák. Sokfelé terjedt el az a hiedelem, hogy az elhunytak ilyenkor hazalátogatnak, ezért számukra is megterítettek, kenyeret, sót, vizet tettek az asztalra, és gyertyát gyújtottak. A gyertyák értük égtek, a tűz ugyanis megtisztulást hozott. A népi hiedelem szerint a gyertyagyújtásnak az is a célja, hogy a világosban a „véletlenül kiszabadult lelkecskék” újra visszataláljanak a maguk sírjába, ne kísértsenek, ne nyugtalanítsák az élőket. A sírokat azért kell ilyenkor megszépíteni, hogy a halottak szívesen maradjanak lakhelyükben.

Tovább tartanak nyitva a temetők

Mi pedig visszük a virágokat, a mécseseket, és megállunk néhány perce a síroknál, eszünkbe jutnak mondatok, gesztusok, egy-egy pillantás. Annak érdekében, hogy mindezt nyugodtan tehessük, az orosházi sírkertek meghosszabbított nyitva tartás szerint látogathatók halottak napján. Az Alvégi és a Felvégi temető egyaránt reggel 8 és este 21óra között várja az emlékezőket.

A rendőrség – ahogyan a korábbi években is – fokozott járműforgalomra figyelmeztet, valamint arra, hogy értékeinket ne hagyjuk az autóban, vagy a síroknál felügyelet nélkül. A méltó és nyugodt ünnep érdekében a rendőrök gyakrabban járőröznek a sírkertekben és azok környékén.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.