- hirdetés -

Október 20-án kezdődött meg a birkózósport idei legjobban várt eseménye, a 2018-as felnőtt világbajnokság, melynek ezúttal Budapest adott otthont. A verseny három kategóriájában több mint 100 ország 900-nál is több birkózója mérte össze erejét.

Anya, apa, mit csinált ott az a Bácsi? Csak rommá verte a világot… Természetesen Bácsi Péterről, a magyar birkózóválogatott újdonsült világbajnokáról van szó, de ne szaladjunk ennyire előre!

Mindkét orosházi klub elutazott megnézni a versenyzőket

A látogatottságra nem lehetett panasza a szervezőknek, az utolsó két napra ráadásul napokkal korábban elfogytak a jegyek. Az Orosházi Birkózó Egyesület edzői és fiatal versenyzői az október 21-i versenynapra utaztak, hogy a magyarok szereplése mellett többek közt kedvenceik, az amerikai Jordan Burroghs és az olasz Frank Chamizo összecsapását is megnézzék, ami végül az előzetes várakozásoktól eltérően a harmadik helyért zajlott a szabadfogásúak 74 kilogrammos mezőnyében. A fiatal sportolók a látogatás mellett önkéntes munkával is segítettek minden idők egyik legnagyobb világbajnokságának lebonyolításában.

A sportág egyik legendájával, az amerikai Jordan Burroghssal is találkoztak az OBE fiataljai (Fotó: OBE)

Csapattársuk, Kránitz Adrián korábban a korosztályos versenyeken a felnőtt válogatott több tagjával is birkózott, a szabadfogásúak közül Molnár Józseffel és Nagy Mihállyal, a kötöttfogásúak közül pedig Krasznai Mátéval is nagy csatákat vívott korábban.
Krasznai Mátéval kevesebbszer birkóztam, viszont a Molnár József elleni csaták végigkísérték az egész junior pályafutásomat, hiszen többször is egyedül ő győzött le a válogatottságért. Hármójuk közül Nagy Mihály ellen volt a legtöbb sikerélményem, ellene szerencsére sikerült többször diadalmaskodnom – nosztalgiázott az orosházi versenyző.

Az Orosházi Spartacus Birkózó Klub is részt vett az eseményen. Az egyesület beszámolója szerint hatalmas élmény volt, mind a fiatalok, mind szüleik, mind a régi orosházi birkózók számára testközelből látni a világ legjobb versenyzőit.
– Külön öröm volt számomra, hogy részt vehettem a mexikói olimpia 50. és a szöül-i olimpia 30. évfordulója alkalmából rendezett fogadáson, ahol a még élő olimpikonokat köszöntötték. Aki ebben a sportban tevékenykedik, úgy érzem, büszke a világbajnokságra, és úgy gondoljuk, ezek után újult erővel és még nagyobb lelkesedéssel veti bele magát a munkába – nyilatkozta az OSBK elnöke, Szél Attila.

A Spartacus birkózói is elutaztak megnézni a magyar versenyzőket és kedvenceiket (Fotó: OSBK)

Rácz Richárd ugyan nem utazott Budapestre, mégis érdeklődve követte az eseményeket, hiszen rendre nagy csatákat szokott vívni a szabadfogásúak legkisebb súlyában induló kecskeméti Farkas Rajmunddal a magyar bajnoki versenyeken.

Tanár Bácsi

Szabadfogásban egy ötödik hely volt a legjobb helyezése a magyar csapatnak, amit a honosított Olejnik Pavlo ért el. Női birkózásban viszont már hárman is éremközelbe jutottak, Barka Emesének pedig sikerült is felállnia 57 kilogrammban, hősies küzdelmet követően a dobogó harmadik fokára, amitől Németh Zsanettet elődöntőben összeszedett súlyos térdsérülése, Sastin Mariannát pedig ukrán ellenfele tartotta távol saját súlycsoportjában.

Október 25-én kezdődött meg a kötöttfogásúak küzdelme és rögtön két versenyző döntőbe jutása adott okot az örömre, Bácsi Péter és Korpási Bálint is küzdhetett súlycsoportja fináléjában.
– Fantasztikus teljesítmény volt a mai, és miért ne sikerülhetne a fiúknak megismételni ez a teljesítményt a döntőben is. Nagyon bíztam benne, hogy lesz döntősünk és ez be is jött, de még a Lőrincz-testvérek és Kiss Balázs is odaérhet a dobogóra – nyilatkozta boldogan Repka Attila, a válogatott edzője, egyben az 1992-es barcelonai olimpia bajnoka.

Korpási Bálint végül ezüstéremmel zárta a megmérettetést, a 72 kilogrammosok döntőjében a végig fantasztikusan küzdő birkózó már nem bírt a német Frank Staeblerrel, akit szintén rengeteg szurkolója buzdított a lelátóról. Bácsi Péter viszont belépett az aranykapun a 82 kilósok közt, egy fantasztikus döntőben, hátrányból felállva győzte le török ellenfelét és állhatott fel ismét a világbajnoki dobogó tetejére.

Bácsi Péter aranyérmet szerzett, miután a döntőben legyőzte török ellenfelét (Fotó: Magyar Birkózó Szövetség)

Orosz dominancia

Nagyon szépen köszönöm! – válaszolt magyarul néhány gratulációra a riói olimpia bajnoka, Davor Stefanek elődöntőjét követően. Azonban sem neki, sem a 77 kilósok közt addig végig fantasztikusan küzdő Lőrincz Tamásnak nem jött össze az aranyérem, mindketten orosz ellenfelüktől kaptak ki a döntőben. Az orosz válogatott ráadásul szabadfogású sikereiket követően, a kötöttfogásban is dominált, a 10 súlycsoportból 6 aranyérmet szereztek. A nagyot küzdő Lőrincz Tamás mellett Kiss Balázsért is szoríthattak a magyar szurkolók, aki végül az ötödik helyen zárt.

Így sem lehetett azonban senki elégedetlen, hiszen egy arany-, két ezüst és egy bronzéremmel a magyar válogatott lett a világ második legjobb kötöttfogású csapata, méltón zárva a Budapesten rendezett világbajnokságot.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.