- hirdetés -

Több területen kipróbálta már magát vezetőként, mégis karrierjének fontos állomásaként éli meg Bagdiné Fodor Erika, hogy a közelmúltban kinevezték a Doherty Hungary Kft. ügyvezető igazgatójává. A pozíció számos kihívással jár, és nem csak azért, mert egy hagyományosan férfias szakmában kell érvényesülnie.

Manapság már a lányok sem ijednek meg attól, hogy műszaki irányban tanuljanak tovább, bár most sem ez a vonal a legnépszerűbb a fiatal hölgyek körében. Akkoriban viszont, amikor Bagdiné Fodor Erika gépészmérnök lett, még kevésbé volt természetes, hogy nem egy nőies hivatást választ.
– Eredetileg én is közgazdász szerettem volna lenni, de anyukám egy fémforgácsolással foglalkozó cégnél dolgozott, és az ottani tulajdonos megkérdezte tőle, miért pont a közgazdasági pálya vonz? Anyu mondta neki, hogy szerintünk az olyan testhezálló szakma egy nőnek. Mire ő azt válaszolta, hogy inkább gépészmérnöknek menjek, azon belül is rendszerszervezőnek, mert akkor mindkét területen megfelelő képzést kapok. Elég vadnak tűnt az ötlet, de úgy gondoltam, megpróbálom.

Így kezdődött, és Erika azóta sem bánta meg egyetlen percre sem a döntését. Azt mondja, elsajátított általa egy olyan fajta gondolkodásmódot, szemléletet, olyan tudás került a birtokába, amivel bárhol megállhatja a helyét.

Határozott célokkal vágott neki a munkának Bagdiné Fodor Erika (Fotó: Rosta Tibor)

Ez be is igazolódott. Nem csak a második, közgazdasági diploma megszerzésekor, de korábbi munkahelyein, egy fémipari társaság logisztikai vezetőjeként, majd a Gallicoopnál is.
– Onnan csábítottak el egy szállodába. Akkor azt mondtam: „Na ez tényleg nagy kihívás!” – meséli nevetve a folytatást. – A tulajdonosok azonban megnyugtattak, hogy a szakmai előéletem és a végzettségem alapján engem keresnek, hiszen a számok itt is csak számok. Igazuk lett, ráadásul sokat tanultam erről az ágazatról.

Aztán pedig Oroszországról, méghozzá a helyszínen, Erika férjét ugyanis oda helyezték, és a család követte. Visszatérve egy szegedi nagykereskedelmi cégnél helyezkedett el operatív vezetőként, majd Jim Doherty hívására megérkezett a Doherty Hungary Kft-hez.
– Ha nagyon röviden szeretném összegezni az első tapasztalatokat, akkor annyit mondanék, hogy „Húha!” – mondja mosolyogva. – Az autóiparban szigorúak az elvárások, a szabványok, nincsenek véletlenek. A gépkocsinak biztonságosnak kell lennie, amihez a tengelynek hozzá kell járulnia. Nehéz volt megszokni ezeket a sokkal markánsabb szabályokat, és vasat, fémipari gépeket is régen láttam már, de összességében azt kaptam, amit szeretek csinálni: a szervezetfejlesztést, a csapatépítést.

„Ha emberekkel foglalkozom, az teljesít ki”

Ebbe beletartozik az innovatív, támogató munkahelyi légkör kialakítása is, amit Erika mindig szívügyének érzett.
– Ma már a munkaerőpiac egészen másképpen működik, mint akár csak tíz éve. Máshogyan kell a munkatársakkal bánni, úgy fegyelmezni, hogy közben a munkára is rábírjuk őket, miközben valamilyen szinten függünk tőlük, hiszen kevés a jól képzett, motivált munkaerő. Az sem mellékes, hogy szeressenek bejárni, jól érezzék magukat, meghallgassuk őket – emeli ki hozzátéve, ez összetett és egyáltalán nem könnyű feladat, egy szép kihívás. – Engem ez hajt. Szeretek az emberekkel foglalkozni, ami igaz, hogy sokkal nehezebb, mint régen, mégis úgy érzem, ez teljesít ki.

Erika közgazdász és gépészmérnök, így maga a gyártás sem idegen számára (Fotó: Rosta Tibor)

A döntésben a család is támogatta. Mint minden hasonló esetben, most is összeült a kupaktanács, hiszen azt vallják, hogy mind a négy főnek elégedettnek kell lennie, és egyet kell értenie.
– Hálás vagyok gyerekeimnek és a férjemnek. Egy ilyen pozíció azzal is jár, hogy nagyon keveset vagyok otthon, sok időt elvisz a munka. Azonban mindannyian mellettem álltak és támogattak. Amikor pedig van szabadidőnk, azt mindig igyekszünk egymással tölteni, olyankor nincs tanulás, nincs munka, csak a család – enged apró bepillantást magánéletükbe Erika.

Akinek számos terve van a cég jövőjére vonatkozóan. Mint mondja, a vevőkör rendelkezésre áll és stabil, a munka azonban nem állhat meg.
– Ahol most tartunk, az sem rossz, hiszen a cég nyereséges, komoly bevételi mutatókkal rendelkezünk, de ezzel együtt is mindenképpen szeretnénk fejlődni. Tervünk az évi tíz százalékos növekedés, további infrastrukturális fejlesztések megvalósítása, követve az előző évi trendet. Fontos, és a vevőink igénylik is, hogy igyekezzünk mindig többek lenni, többet nyújtani a piacnak. Szeretnénk még hatékonyabbá tenni gyártást, miközben egy jó csapat is felépül – vetítette előre az elkövetkező évek céljait Erika.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.