- hirdetés -

Több mint ötven érdeklődő gyűlt össze a Városházi Galériában tartott kiállításmegnyitón, október 25-én. A délutáni eseményen Lovas Éva és Szénási Józsefné képzőművészek alkotásit tekinthették meg a látogatók. A tárlat az Orosházi Képzőművészeti Közhasznú Egyesület és a Nagy Gyula Területi Múzeum szervezésében valósult meg.

Az Orosházi Képzőművészeti Közhasznú Egyesület (OKKE) régóta vesz részt városunk kulturális életében. Megalakulásuk óta tevékenyen dolgoznak azon, hogy az Orosházi Festők Csoportja hagyományai nyomán segítsék és támogassák azokat az amatőr alkotókat, akik szeretnek rajzolni, festeni.

Október 25-én, Lovas Évának és Szénási Józsefnének szerveztek közös kiállítást. Mindkét képzőművész autodidakta módon tanulták a technikákat, és idén csatlakoztak az OKKE tagjaihoz. A megnyitón Bodrogi Béla az OKKE elnökhelyettese mondta el gondolatait, majd F.Varga Mária az egyesület elnöke mondta el nyitóbeszédét.

Több mint ötven érdeklődő jelent meg az ünnepségen (Fotó: Rosta Tibor)

– Éva és Jutka számára ma már a legmegfelelőbb kifejezési eszköz a ceruza és az ecset. Legtöbbször már gyermekkorban kiderül ez a késztetés, az össze-vissza rajzolt könyvek és füzetek tanúskodnak erről. Később felnőttkorban az élet sokszor beleszól sorsunk alakulásába és más irányba tereli figyelmünket, néha évek évtizedek telnek el mire újra előtör a késztetés a rajzolásra vagy festésre. Aztán a nyugdíjas évekbe érve kicsit több időnk marad kedvteléseinkre, a hasznos időtöltés lehetőségét keresve találunk rá újra erre a világra – fogalmazott nyitóbeszédében F. Varga Mária.

A két kiállító hölgy is ezt az utat követte, így lettek idén az egyesület új tagjai.
Lovas Éva számára mindig fontos volt, hogy alkothasson. Szabott, varrt, kötött, de érezte, hogy valami újat kell kipróbálnia. Ezért elvégzett egy három napos rajztanfolyamot, amely felejthetetlen élmény volt számára. Először grafikával, portré rajzolással próbálkozott, majd idén kezdett el olajjal festeni. Szenvedélye a rajzolás és festés, az internet segítségével igyekszik fejleszteni tudását.

A képek a két alkotó belső világát jelenítik meg (Fotó: Rosta Tibor)

Szénási Józsefné 2010-ben végzett el egy jobb agyféltekés rajztanfolyamot, de az élet úgy hozta, hogy nagy kihagyás után, másfél évvel ezelőtt kezdett el alkotni. Nagyon szereti a festést. mindig örömöt talál benne. Számára az ad erőt a folytatáshoz, mikor képei tetszenek másoknak. Szívesen tanul, leginkább az internet segítségével fejleszti tudását, képeit akrillal készíti.

A kiállítás megnyitót a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tanára és növendékei színesítették. Dobai Ádám és Molnár Marcell hegedű, még Kovács Beáta és Gombkötő Orsolya fuvolajátékával varázsoltak kellemes hangulatot.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.