- hirdetés -

1956 nem csupán egy dátum. Örökségünk, jelen van döntéseinkben, a magyarság egységébe vetett hitünkben, szabadságszeretetünkben – mondta beszédében Fejes Róbertné, a hősök előtt tisztelegve a keddi városi ünnepségen.

Százak gyűltek össze a Táncsics gimnázium aulájában a városi ünnepségen, ahol a Himnusz után Fejes Róbertné, tartott beszédet. Az alpolgármester elmondta, hogy sok millió magyar egyszerre ébredt rá arra, – függetlenül attól, hogy hol és milyen életet él, mi a foglalkozása – egy a nemzet, és ezért a nemzetért ideje kiállni.

– Azt akarták, hogy maguk dönthessenek jövőjükről, hogy irányíthassák a sorsukat, hogy a munkának legyen értelme és haszna, hogy a napok ne félelemben teljenek – hangsúlyozta.

Az alpolgármester szerint ’56 szelleme ma is él a magyarságban (Fotó: Rosta Tibor)

Az alpolgármester ezután a 1956-os orosházi eseményeiről is emlékeztetett, méltatva a helyi események vezéralakjait. Kifejtette, az orosháziak teljes szívvel a forradalmárok mellett álltak, hittek benne, hogy a magyar nép jobb sorsra érdemes.

Kiemelte, büszkén emlékezünk 1956. október 23-ára, a forradalomra és a szabadságharcra, a hősökre, akik maguk akartak dönteni a jövőjükről, és akiknek az ország szabadsága és függetlensége mindennél többet ért.

– 1956 óta a „magyar forradalmár” szinonimája a szabadságvágynak, a hősiességnek, a diktatúrák elleni harcnak. A felkelést letörték, de a magyar nemzet reményét és szellemét nem! És ez a szellemiség bennünk él most is, legyen ez a mérce számunkra, mely bennünket is kötelez – fogalmazott.

A beszédet a Táncsics gimnázium tanulóinak előadása követte. A fiatalok zenés, táncos műsorát feszült figyelemmel hallgatták a jelenlévők. Előadásukat hosszú vastapssal jutalmazta az emlékező tömeg.

A diákok előadása nagy sikert aratott (Fotó: Rosta Tibor)

Ezt követően a gimnázium előtti Történelmi Emlékparkban folytatódott az ünnepség. Az 1956-os emlékkőnél Dávid Zoltán, polgármester, Bojtor Istvén és Fejes Róbertné alpolgármesterek, illetve dr. Durayné dr. Nikolics Nikoletta aljegyző nyitotta a koszorúzók sorát. Őket követték, az intézmények igazgatói, az egyházak képviselői, a fegyveres testületek parancsnokai, a civil szervezetek tagjai és magánszemélyek.

Külön koszorúztak

A Magyar Szocialista Párt és a Jobbik helyi szervezetei külön ünnepségen helyezték el a megemlékezés virágait az 1956-os emlékkőnél.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.