- hirdetés -

Gyúró István grafikus vehette át szerdán a Vinculum Közhasznú Egyesület Öregdiákok Baráti Körének Primus Inter Pares-díját. A művésznek kiállítása is nyílt egykori iskolájának aulájában a Táncsics Gimnáziumban.  

Fuvola hangok köszöntötték Gyúró Istvánt a Táncsics Mihály Gimnáziumban. Az Orosházán született és nevelkedett grafikus közel 80. életévéhez is aktív alkotói munkát végez. A gimnáziumban megnyílt életmű kiállítására olyan alkotásait hozta magával a hazatérő művész, amelyek számára kiemelt fontossággal bírnak.

Az intézmény igazgatója, dr. Blahó János felvezetőbeszédében kiemelte, Gyúró István egykori táncsicsista, korát meghazudtolva alkot. A kiállítást Rózsa Zoltán, a Nagy Gyula Területi Múzeum igazgatója nyitotta meg, beszédében méltatta a művész egyedi látásmódját.

– Általánosságban elmondhatjuk színes alkotásairól, hogy kifejezetten élénk, egyedi és letisztult szín- és formavilágot képviselnek. Színei életszeretet, életigenlést, hullámzó, összefonódó formái játékosságot, alkalmazkodóképességet, empátiát sejtetnek – mondta beszédében a múzeumigazgató. Hozzátette, Gyúró István grafikai alkotásain keresztül, legyen szó akár komputergrafikáról is, sosem tudta félretenni igaz, lírai énjét.

Gyúró István nehezen jutott szóhoz a méltató szavak után. Egy történetet osztott meg az érdeklődőkkel a hazatérésről.
– Itt van egyik nagyon kedves barátom, Mihály Árpád szobrászművész, aki 2010-ben felhívott és elmesélte, hogy a szintén orosházi Pál István szobrászművésznek, aki egy évvel előbb halt meg, Szegeden a Móra Ferenc Múzeumban kiállítása volt, amely most Szentesen látható. Elmentem megnézni a szentesi kiállítást, majd jött az ötlet, hogy a tárlatot Orosházán is létre kell hozni. Elkezdődött a munka, mindent elintéztünk és végül Pál István is hazatért, ahogy én tértem haza most – emlékezett vissza a grafikus.

A művész alkotásai kiállítások tucatjain kerültek falra, így Orosházán is többször találkozhatott a közönség Gyúró István grafikáival. Orosházán, amely az alkotó igaz Alma Matere.

Szerda délután már a Vinculum Közhasznú Egyesület Öregdiákok Baráti Körének Primus Inter Pares-díjának átadójára gyűlt össze a közönség. Gyúró Istvánt barátok, egykori iskolatársak köszöntötték.

Gyúró István 1939-ben született Orosházán. 1963-ban végezett a képzőművészeti Főiskola sokszorosító grafika szakán. Tanárainak, mestereinek Kerti Károlyt, Kádár Györgyöt, Ék Sándort, Máté Andrást tartja. Az 1960-as években rézkarcokat, egyedi grafikákat készített. Az 1970-es évektől hazai és külföldi ipari – kereskedelmi kiállítások grafikáinak tervezését, és kivitelezését végezte. Filmplakát, embléma, képeslap tervekkel jelentkezett, az utóbbi években pedig a komputergrafikák világába merült el.

– Ezt nehéz fölfogni, de az itteni találkozások, beszélgetések alapján úgy érezem: egy kicsikét megérdemeltem, annyit dicsértek, hogy talán nem érdemtelenül kaptam a díjat – mondta el az ünnepséget követően Gyúró István.

A díjazott portréja a hagyományokhoz hűen az aulában található dicsőségfalra került. Nem ez az egyetlen portré az iskolában a művészről, hiszen az 1955-56-os tanévben a rajz országos tanulmányi versenyen alkotásával első helyezett lett.

Mint a művésztől megtudtuk, 2010 óta jár vissza rendszeresen szülővárosába, és több kiállítást is szervezett már Orosházán. Egykori középiskolájával is rendszeresen tartja a kapcsolatot, munkájával öregbítve alma matere hírnevét.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.