- hirdetés -

Idén eddig, 2017-hez viszonyítva emelkedett Magyarországon a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek száma. Azért, hogy ez a kedvezőtlen tendencia megálljon, a rendőrség mindenkit arra kér, hogy tartsa be a közlekedési szabályokat.

Orosházán a tavalyihoz képest nem, de a 2016-os esetszámhoz képest az országoshoz hasonlóan növekedés mutatható ki a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek számában. Az Orosházi Rendőrkapitányság rendőrei rendszeresen tapasztalják, hogy a gépjárművezetők, a kerékpárosok és a gyalogosok még a legalapvetőbb előírásokat sem tartják be, pedig a szabályok a biztonságot szolgálják.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvívőjétől megtudtuk, a gépjárművezetőknél gyakran tapasztalható, hogy nem tesznek eleget elsőbbségadási kötelezettségüknek és nem tartják be a kanyarodás szabályait.
– Gyakori a szabálytalan tolatás miatt bekövetkező veszélyhelyzet, baleset is. Orosházán az utóbbi időben egyre többen állnak meg szabálytalanul az úttest baloldalán. Ezzel megálláskor és elinduláskor is zavarják a forgalmat, fokozzák a balesetveszélyt. Sajnos a záróvonalon, és az útkereszteződésekben a jelzőlámpa tilos jelzésén történő áthajtás is a rendszeresen előforduló szabálytalanságok közé tartozik – ismertette, hozzátéve, a KRESZ szabályokat szándékosan és tudatosan megszegők nemcsak saját magukat, hanem utasaikat, és a közlekedés többi résztvevőjét is veszélyeztetik.

A kerékpárosok is gyakran figyelmen kívül hagyják a rájuk vonatkozó előírásokat (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Megtudtuk, a kerékpárosok is gyakran figyelmen kívül hagyják a rájuk vonatkozó előírásokat. Esetükben nagyon fontos, hogy kerékpárúton, kerékpársávon, vagy ha az nincs, akkor az úttest menetirány szerinti jobb oldalán közlekedjenek, és ne menjenek egymás mellett, csak egymás mögött.

A rendőrök tapasztalatai szerint, a kerékpárosok egy része figyelmen kívül hagyja a közúti jelzéseket, jelzőtáblákat, körültekintés nélkül változtat irányt, szabálytalanul hajt át az útkereszteződéseken, gyalogos-átkelőhelyeken. Látható, hogy sok kerékpáros nincs tisztában azzal sem, hogy nem kerékpározhat úgy, hogy a kezében tartja a mobiltelefonját. Ez amellett, hogy szabálytalan, rendkívül balesetveszélyes is.

– A gyalogosoknál a legnagyobb probléma, hogy gyakran szabálytalanul mennek át az úttesten, illetve a kiépített gyalogjárda helyett az úttesten gyalogolnak. A gyalogosok szabályosan és a legbiztonságosabban csak a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken, illetve útkereszteződésekben a járda meghosszabbított vonalában kelhetnek át az úttesten – tájékoztatott a szóvivő.

Fontos, hogy mindenki biztonságban hazaérjen  (Fotó: femina.hu)

Kiemelte, a balesetek megelőzéséért legtöbbet maguk a közlekedők tehetnek. Rajtuk múlik, hogy elkerülnek, vagy szabálytalanságukkal előidéznek baleseteket. A rendőri ellenőrzéseknél a bírságolás nem cél, hanem eszköz, amelyet a rendőrség azoknál a közlekedőknél alkalmaz, akik önként nem tesznek eleget kötelezettségeiknek, nem tartják be a szabályokat, nem veszik komolyan a figyelmeztetéseket, nincsenek tekintettel másokra.

– A rendőrség Orosházán az elkövetkezendő időszakban azért, hogy a magukra és másokra is veszélyt jelentő szabálytalankodókat kiszűrje a forgalomból, növeli a közúti ellenőrzések gyakoriságát, következetesen és határozottan intézkedik a szabálytalankodókkal szemben – összegzett, majd hangsúlyozta, az egyik legfontosabb céljuk, hogy mindenki hazaérjen.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.