- hirdetés -

Közeledik a báli szezon. Egy nőben ilyenkor felmerül a szokásos kérdés: mit vegyek fel? – ebben segítünk eligazodni olvasóinknak, hiszen ezeken az eseményeken mindenki ragyogni szeretne.

Mindenkiben él a tudat, hogy egy bálban nem lehet akárhogy megjelenni, ezért indulás előtt egy órával ott állunk a ruhásszekrény előtt, és teljes meggyőződéssel közöljük életünk párjával, hogy nincs mit felvennünk. Pántyéné Horváth Klára stíluskommunikátor segít a báli etikett útvesztőiben eligazodni.

Mit jelent a white-tie és a black-tie?

A báli meghívóra legtöbbször ráírják, milyen öltözéket várnak el a vendégektől.
– A legszigorúbb előírás a white-tie, ami a férfiak esetében frakkot jelöl, nőknek ilyenkor nagyestélyiben kell megjelenniük. Ez hosszú alkalmi ruhát és könyökön felül érő kesztyűt jelent. Mivel a férfiaknak ez nagyon kényelmetlen viselet, nem kötelező végig frakkban lenniük, csak a nyitótánc alkalmával – kezdte az ismertetőt Pántyéné Horváth Klára.

Nagyobb bálokban a férfiaktól a black-tie, a szmoking viselete az elvárt, nőktől pedig a hosszú ruha, ilyenkor azonban nem kötelező a könyököt takaró kesztyű.
– Amennyiben a bálnak helyet adó helyiség nem klasszikus bálterem, úgy a férfiaknak sötét öltöny javasolt. A nők több lehetőség közül választhatnak ilyenkor, vehetnek fel hosszú- vagy rövid ruhát, kosztümöt, akár nadrágkosztümöt is – sorolta a stíluskommunikátor.

A legszigorúbb előírás a white-tie, ami a férfiak esetében frakkot jelöl, nőknek ilyenkor nagy estélyiben kell megjelenniük (Fotó: Rajki Judit)

Bár a klasszikus bálokban hosszú ruhában illik megjelenni, mára lazultak a szigorú előírások, így abban az esetben, ha nem kötik ki előre a megjelenési szabályokat, elfogadottak a térdig vagy egy kicsit térd fölé érő szoknyák is.
– A klasszikus estélyi ruha színe mindig fekete, bordó, piros vagy aranyszínű. Ma már készítenek természetes pasztellszínekben is estélyi ruhákat, de vannak agresszív színű ruhák is, mint a ciklámen és lila – ismertette Pántyéné Horváth Klára.

Dögös görögös

A divat állandóan változik de a görögös stílus jó pár éve tartja magát. Ezek a ruhák mell alatt elvágott, onnan bővülő szabásúak a vállon összefogott anyaggal. Divatos még a pánt nélküli ruha is, de ennek viseléséhez jó ön- és alakismeret kell, na meg jó melltartó, ami kellően tart. Sok ruhát lehet látni, aminek a felső része fűzős. Itt figyelni kell arra, hogy a felső rész jól simuljon az alakra, mert visszatetsző és kényelmetlen, ha a fűző szűk vagy bő.

– A mély dekoltázsú ruhák se mentek ki a divatból. Sokáig elöl volt a mély kivágás, mostanában azonban az elöl fedett és hátul kivágott ruhák a keresettek. Ezek csak azoknak a nőknek javasolt, akiknek szép a hátuk, egyenes a testtartásuk, elegáns a járásuk – hangsúlyozta a stíluskommunikátor.

A kevesebb néha több

Ha megvan a ruha, a frizura, jöhet a smink, ilyenkor erősebb színeket használunk, mint általában. Bátran tegyünk fel olyan szemhéjpúdert, ami jobban látszik, az ajkakra fényes rúzst. Persze ez korosztály és egyéniség függő. Ha valaki nem érezné jól magát egy erősebb sminkben, csak a bál kedvéért ne tegye. Parfüm is kell, de csak egy kevés. Az a jó, ha nem érezzük saját magunk illatát, ha érezzük, akkor sokat fújtunk.

Elmaradhatatlan kellékek az ékszerek is. Pántyéné Horváth Klára három örök érvényű tanácsot emelt ki: ne hordjunk egyszerre bizsut és nemes ékszert. Nem biztos, hogy jól áll a nekünk tetsző ékszer. Csak olyan ékszert hordjunk, amiben jól érezzük magunkat.
– Az idősebb korosztály inkább aranyat, drágakövet vesz fel ilyen alkalomra, a fiatalabbak már bátran felveszik a nagy medálokat, feszes nyakpántokat, sőt akár tollakkal is ékesítik magukat – magyarázta a stíluskommunikátor.

Ne hordjunk egyszerre bizsut és nemes ékszert, csak olyan kiegészítőt hordjunk, amiben jól érezzük magunkat (Fotó: Rajki Judit)

Fontos, hogy gondosan válogassuk meg a kiegészítőket is.
– A táska színe vagy fekete, vagy a ruháéval megegyező, mérete pedig kicsi. A táskának legyen hosszú pántja, hogy a szék háttámlájára tudjuk tenni – hangsúlyozta.

Felmerül a kérdés, hogy akkor hova tegyük a többi dolgot, amire még szükségünk lehet az est folyamán?
– Mivel a legtöbb nő nagy táskával jár, amelyben benne van minden, vigyük el nyugodtan a nagyobb táskát is. Az érkezéskor adjuk le a ruhatárban, csak a kicsivel menjünk be a terembe. Ha szükség lenne valamire kikérjük és ha már nem kell, visszaadjuk – zárta a stíluskommunikátor.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.