- hirdetés -

Az intézményben tanuló diákok számára szervezett pályaválasztást segítő projektnapot a Táncsics Mihály Gimnázium. Az október 13-ai rendezvényre kitelepültek orosházi cégek, de például a kormányablak működését is bemutatták a fiataloknak.

Nem csak a tanulásról, hanem a továbbtanulásról is szólt a szombati, rendkívüli tanítási nap a gimnáziumban. Az aula konferenciateremmé, a tornacsarnok kiállítóteremmé alakult. Előbbiben a pályaválasztással kapcsolatos előadásokat hallgathattak meg a diákok, utóbbiban pedig a projektnapra meghívott vállalatok képviselőivel találkozhattak.
– Négy órában vannak előadások, emellett különböző szakmák képviselőit hoztuk el a diákoknak, találkozhatnak az iparkamara és a munkaügyi központ munkatársaival, de szülőt is hívtunk, hogy beszéljen a foglalkozásáról – sorolta a résztvevőket Misinszkiné Szőke Nóra igazgatóhelyettes, a projektnap szervezője.

A szakmakereket is megforgathatták a diákok (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

A program a békéscsabai tankerületi központtal közösen benyújtott pályázat keretében valósult meg azzal a céllal, hogy bővítse az iskola tanulóinak pályaorientációs ismereteit.
– A gimnázium alapvetően a felsőoktatásra készít fel, de a tanulóink körülbelül egyharmada a munka világát választja, ezért igyekszünk felvillantani az ottani lehetőségeket, valamint a duális képzést is megismertetjük velük – tájékoztatott Blahó János igazgató.

Sokszor elveszik a cél

Ennek érdekében meghívták a rendezvényre a régió felsőoktatási intézményeit, hogy információikkal segítsék a diákokat a döntésben. A meghatározó gazdálkodó szervezetek szintén ott voltak a projektnapon, ahogyan a járási kormányhivatal is képviseltette magát.
– A hivatal komoly szakmai partnerséget nyújtott számunkra bevezetve a diákokat abba, hogy mit és miként lehet elintézni. Úgy gondolom, ezek a praktikumok egy középiskolás gyerek számára már fejlesztendő kompetenciák, ráadásul közelebb viszik őket a digitális állampolgári léthez – tette hozzá Blahó János.

A meghívott előadók a továbbtanulás lehetőségeiről tájékoztatták a diákokat. Fehér Béláné iskolapszichológus, az iskolai pályaorientációs program vezetője a Magyarországon megszerezhető végzettségekről, az azokhoz szükséges tanulmányokról beszélt.
– Fontos ezekre időről-időre felhívni a figyelmet, hiszen az oktatási rendszerben 10-12 éve benne lévő gyermek sokszor beleszürkül a hétköznapokba, nem érti, hogy minek tanul, nem látja, hogy milyen célok felé halad. Ezeknek a céloknak a megvilágításában nyújthatunk segítséget a pályaorientációs nappal – emelte ki.

Természetesen a kötelező selfiek sem maradtak ki (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

A szándék nem volt hiábavaló, legalább egy diáknak biztosan segítettek a hallottak.
– Sosem tudtam, hol szeretnék továbbtanulni, mindig csak irányok voltak a fejemben. Tudtam, hogy emberekkel akarok foglalkozni és érdekelt a rendezvényszervezés, a pszichológia, de hogy melyik szakra menjek, azt nem sikerült eddig kitalálni. Most viszont ajánlották az egészségügyi szervezőt, ami mindazt összefoglalja, ami engem vonz – árulta el a végzős Pribojszki Sára.

A szintén utolsó éves Kasuba Dóra számára egy éve világos, mi lesz, ha nagy lesz.
– A Szegedi Tudományegyetemre szeretnék menni angol-matek tanár szakra, ebben a mostani pályaorientációs napon szerzett információk is megerősítettek. Egy olyan hallgató mondta el a tapasztalatait, aki tanárképzésen tanul, így első kézből tájékozódhattam – fogalmazott.

A szervezők kiemelték, a továbbtanulás nem csak az érettségi előtt állóknak fontos. Az idejében kitűzött célok segítik a megfelelő tantárgyak kiválasztását, ezáltal megkönnyítik a felkészülést az érettségire és az egyetemi, főiskolai felvételikre.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.