- hirdetés -

Több mint egy hónapja kezdődött el újra a tanítás az iskolákban. A napi feladatok mellett fontos, hogy a gyerekek egészségesen járjanak az iskolába. Ehhez többek között elengedhetetlen a száj- és fogbetegségek feltárása és megelőzése. Utána jártunk, hogy mik a tanulók lehetőségei és hová fordulhatnak szervezett formában.

Az önkormányzatok törvényi rendelkezés értelmében felelősek a település lakosságának egészségügyi alapellátásáért, amely magában foglalja az iskola-egészségügyi ellátást is.

Ennek része az iskolafogászat, amely a tanulók preventív és terápiás gondozását végzi.
– A fogorvos és a tanulók rendszeres és összehangolt találkozója a szűrővizsgálatok és a terápia elvégzése érdekében az oktatási intézménnyel való szervezett együttműködés eredménye – tudtuk meg Vargáné Szluka Izabellától, az önkormányzat népjóléti és szociális csoportvezetőjétől.

Hozzátette, Orosházán évtizedek óta vállalkozásban működő fogorvosok végzik területi ellátási kötelezettséggel a lakosság fogászati alapellátását, melyekbe beilleszkednek az iskolafogászaton elvégzendő teendők is. Az ezt meghaladó speciális ellátást a beteg az iskola-fogorvos beutalójával a fogászatokon vagy klinikán kapja meg.

A tanulók preventív és terápiás gondozását végzi az iskolafogászat (Fotó: mno.hu)

Orosházán az önkormányzat rendeletében törvényi felhatalmazás alapján 6 vegyes – azaz korcsoporttól független – fogorvosi körzetet és egy iskolai, ifjúsági fogorvosi körzetet alakított ki a 14-18 év közötti tanulók számára.
– Az alapellátási körzetekben működő fogorvosok praxisjoggal rendelkeznek kijelölt körzetükre és az önkormányzattal kötött szerződés alapján dolgoznak jogszabály szerint meghatározott óraszámban. A hat vegyes körzet leírása utcarend szerint jelöli az oda tartozó gyermek és felnőtt lakosságot, valamint oktatási intézményeket – derült ki Vargáné Szluka Izabella közleményéből.

Elmondta, a fogorvosi rendelők könnyen megközelíthetők és rendelkeznek a gyógyászathoz szükséges tárgyi feltételekkel. Távollét esetén a fogorvosok egymást helyettesítik. Az ellátásnak így kialakított rendszere mindeddig jól vizsgázott, az önkormányzatnak eddig nem kellett panaszokat fogadnia.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.