- hirdetés -

A fiatal orosházi szakember folyamatosan képezi magát, elmondása szerint egy élethosszig tartó tanulást igénylő pályát választott. Interjúnkban kitért rá, a fiatalok egyre tudatosabbak a fogápolás terén.

A Vörösmarty iskolában, majd a Táncsics gimnáziumban kapta meg az alapokat. Dr. Majzinger Lilla a középiskolai tanulmányai idején talált rá későbbi hivatására.

– Fogszabályozó kezelésre szorultam a gimnáziumi éveim alatt. Megtetszett a rendelői légkör, érdekesnek találtam ezt a szakterületet, hogy hogyan változik hétről hétre, hónapról hónapra a mosolyom, a fogaim helyzete, és úgy gondoltam, ezzel akár a későbbiekben én is tudnék foglalkozni.

A Táncsis Mihály Gimnáziumban biológia tagozatra jártam, nagyon erős képzést kaptam biológiából Laskovicz Julianna tanárnő által.

Ekkor már fontolgattam az orvosi, gyógyszerészi pályát, a fogszabályozás révén viszont a fogorvoslásra is rálátásom nyílt, mely mellett végül letettem a voksomat – emlékezett vissza.

Kiváló szakemberektől tanulhatott

A Szegedi Tudományegyetemen folytatta tanulmányait. Az első két évben elméleti oktatást kapott az általános orvostanhallgatókkal közösen. Harmadévtől vált külön a képzés, ekkor már előtérbe kerültek a szakirányú tárgyak az általános orvosi tárgyak mellett, majd egyre nagyobb hangsúlyt kaptak a klinikai gyakorlatok, a betegellátás.

– Még oktatóként is kipróbálhattam magam, az Anatómiai Intézetben demonstrátori pozíciót töltöttem be másfél évig. Ötödév, vagyis az utolsó év után lehetőségünk volt szakosodásra, az én választásom – a gimnáziumi tapasztalataimnak megfelelően – a fogszabályozásra esett.

A rezidensképzésemet Budapesten töltöttem, ahol volt szerencsém az ország egyik legnevesebb fogszabályozó szakorvosától tanulni, majd három év után szakvizsgát tettem summa cum laude minősítéssel.

Emellett itthon is dolgoztam Orosházán, Bozó Szilvia doktornőt helyettesítettem egy bő évig, ahol sokat tanultam, fejlődtem Nagy Erika doktornő szárnyai alatt – mondta el a részleteket.

A fogorvosnő beavatott, jelenleg fogszabályozó szakorvosként látja el a pácienseket több rendelőben: Pápán, Székesfehérváron és Budapesten. Nagyon változatos eseteken dolgozik, foglalkozik gyermek- és felnőtt fogszabályozással, az egyszerű eltérésektől kezdve a bonyolultabb szájsebészeti beavatkozásokat is igénylő elváltozásokat is kezel.

Dr. Majzinger Lilla szereti hivatását (fotó: ML)

A szakmában digitális forradalom zajlik

– Célom, hogy a hozzám forduló pácienseknek megoldást tudjak nyújtani a problémáikra, ehhez ebben a szakmában élethosszig tartó tanulás szükséges. Szerencsére nagyon dinamikusan fejlődik maga az egész fogorvosi ágazat, egyre nagyobb teret hódít a digitalizáció.

Sokszor az eseteket külön szoftverrel elemezzük ki és tervezzük meg az elérni kívánt végeredményt.

A szakmában rengeteg fejlesztés zajlik, ezek nagy része szerencsére Magyarországon is elérhető. Az már a rendelőn és a pácienseken múlik, hogy igényt tartanak-e az innovációkra, melyek gyakran persze sajnos költségesek. Talán ebből kifolyólag is él az a tévképzet, hogy fogorvoshoz járni mindenképpen drága és megfizethetetlen, ami természetesen nincs így, hisz számos beavatkozás térítésmentesen elérhető a körzeti fogorvosi rendelőkben – osztotta meg lapunkkal.

Dr. Majzinger Lilla tapasztalatai szerint a magyar páciensek szájhigiénés állapota messze nem a legjobb, bár az elmúlt évekhez képest kismértékű javuló tendencia érzékelhető. A fiatalok már jóval egészségtudatosabbak, mint az előző generációk.

– A családom Orosházán él, rendszeresen hazajárok. Sokszor kevesebbet vagyok otthon, mint szeretném, de mindig hálával gondolok kis szülővárosomra, a gimnáziumra, tanáraimra, akik elindítottak a pályámon, és akiknek nagyon sokat köszönhetek – jegyezte meg.

A fogorvos jövőbeli terveiről elmondta, jelenleg másodéves jogászhallgató, a későbbiekben a megszerzett tudását az egészségügyi, orvosi jog terén szeretné kamatoztatni.

kiemelt fotó: Dr. Majzinger Lilla

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.