- hirdetés -

Az emlőrákszűrés fontosságára hívta fel a figyelmet a Szűrések Délutánja pénteken az Orosházi Kórházban, de e mellett még számos szűrővizsgálatra volt lehetőség. Az eseményre délután kettőtől, este nyolc óráig várták az érdeklődőket.

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. Egy országos kezdeményezéshez csatlakozva, az Egészségfejlesztési Iroda szervezésében valósult meg a Szűrések Délutánja az Orosházi Kórházban, október ötödikén.

Dr. Duray Gergő Orosházi Kórház főigazgatója elmondta, a 60-65 év felettieknél a vezető halálokok főleg a daganatos megbetegedések és a szív és érrendszeri problémák.
– Daganatos betegségek közül az első helyen a légzőrendszeri rák áll, a második helyen, -ami főleg a nőket érinti- a mellrák, illetve harmadik helyen a vastagbélrák – ismertette a főigazgató, hozzátéve, ebből adódóan, nagyon fontos a prevenció és a szűrés.

Kiemelte, a kórház egy uniós pályázat révén létrehozhatta az Egészségfejlesztési Irodát.
– A tagok között van védőnő, pszichológus, mentálhigiénikus is, így egy globális prevenciós tevékenységet tudunk nyújtani a lakosság számára – hangsúlyozta dr. Duray Gergő.

Az emlőszűrés célja a betegség időbeni felfedezése, ezért a negyvenöt és hatvanöt év közötti nők kétévente behívó levelet kapnak, a napokban 80 levelet küldtek ki.
– Ennek oka, hogy évente öt-hatezer, új emlődaganatos beteget diagnosztizálnak. A szűrések délutánján azonban a mammográfiai szűrés mellett kiegészítő szűrésekre is lehetőség volt, többek között nőgyógyászati-, bőrgyógyászati-, érsebészeti szűrésre, csontsűrűség-, vércukorszint-, koleszterin-, és vérnyomás mérésre, illetve az egészségfejlesztési iroda pszichológus, dietetikus, egészségfejlesztő munkatársai életmód tanácsadással is várták a hölgyeket és urakat – tájékoztatott Kubas Eleonóra az Egészségfejlesztési Iroda irodavezetője.

A szűrések délutánján a mammográfiai szűrés mellett, kiegészítő szűrésekre is lehetőség volt (Fotó: Rosta Tibor)

Kitért arra is, a mellrák elleni küzdelem világnapja alkalmából az Egészségfejlesztési Iroda védőnő munkatársa a középiskolásokat is felkereste október első hetében, és rendhagyó osztályfőnöki óra keretében tartott előadást 11-12. évfolyamos diákoknak a betegségről, a megelőzésről, a szűrések fontosságáról és az önvizsgálatról.

– Ezekkel a szűrésekkel és az előadásokkal is szerettük volna felhívni a figyelmet arra, hogy az időben felfedezett betegségekkel a gyógyulási esély jelentősen nő, az egészség-magatartás fejlesztésével, – amely az Egészségfejlesztési Iroda fő feladata-, az egészségben eltöltött évek száma nőhet, a korai halálozások száma pedig csökkenhet – hívta fel a figyelmet az irodavezető.

Megtudtuk nagyon magas részvételi arány mutatkozott az eseményen. Délután öt óráig a nyolcvan behívott kliensből negyvenen vettek részt mammográfiás vizsgálaton, a kiegészítő szűrővizsgálatokon pedig 85 érdeklődő.
– Ez nagyon ígéretes, hiszen idén jóval többen jelentek meg mint az előző években – zárta Kubas Eleonóra.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.