- hirdetés -

Bő egy hétig lehet még igényelniük a téli rezsicsökkentést a szénnel és fával fűtő háztartásoknak, Orosházán is az önkormányzathoz szükséges benyújtani az adatlapot. Ezzel a lépéssel válik teljessé a 12 ezer forintos kedvezmény érvényesítése.

A februári rendkívüli hideg időjárás miatt döntött a kormány korábban a téli rezsicsökkentésről, és 12 ezer forintot írtak jóvá minden család gáz- és távhőszámláján, majd döntöttek arról, hogy azokhoz is eljusson a kompenzáció, akik hagyományos módon, szénnel vagy fával fűtenek. Számukra október 15-éig van lehetőség az igénylésre, a helyi önkormányzatot kell keresni a háztartásonként 12 ezer forint értékű tüzelőanyag biztosítása ügyében.

A kompenzáció kiterjesztése a szénnel és fával fűtők részére korábban az orosházi és dél-békési kistérségi társulások közös ülésén is napirendre került, hiszen a térségben sok család fűt ún. vegyes tüzeléssel, számukra sokáig kérdéses volt a kedvezmény érvényesítése. Júniusban a polgármesterek határozatban kérték fel Simonka György országgyűlési képviselőt, hogy járjon közben az illetékes minisztériumoknál annak érdekében, hogy a gáz- és távhőszolgáltatásból kimaradt, hagyományos módon fűtő dél-békésiek is részesülhessenek a rezsicsökkentés előnyeiből, és a lakosság megnyugtató választ kapjon.

Az Orosházi- és Dél-Békési Többcélú Társulások együttes ülésén kérték fel Simonka Györgyöt, hogy járjon utána a rezsikompenzációnak (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A téma az országos sajtót is bejárta, arról cikkeztek, hogy „Simonka György számonkéri a kormány ígéretét”. A képviselő akkor úgy reagált, nem számon kér, hanem – többek közt a minisztériumnak írt levelével és személyes egyeztetések kezdeményezésével – segítséget kért az ígérete betartásához, hiszen a választási kampányban többször jelezte, minden háztartás megkapja a 12 ezer forintos kompenzációt.

– Nagy öröm számunkra polgármester kollégáimmal, hogy sikerült elérnünk, hogy minden családhoz eljusson a 12 ezer forintos rezsicsökkentés. Fontos, hogy az ígéreteinket teljesítsük, ehhez pedig folyamatos munkára és lobbitevékenységre van szükség. Már csak bő egy hét maradt az igénylésre, arra kérünk mindenkit, éljen a lehetőséggel – emelte ki lapunk megkeresésére Simonka György.

Az igénybejelentésre az orosházi önkormányzat Igazgatási Iroda, Népjóléti, Szociális Csoportjánál van lehetőség október 15-éig, hivatali ügyfélfogadási időben. A határidő elmulasztása jogvesztő.

A bejelentőlapon meg kell adni az igényelt fűtőanyag fajtáját, ami az igény jogosságának elbírálása után az önkormányzat által kiválasztott vállalkozóknál vehető át, hivatalos igazolással. Fontos tudniuk az érintett orosháziaknak, hogy háztartásonként egy igénybejelentés nyújtható be, és a támogatást csak az veheti igénybe, aki más címen még nem részesült ebben az egyösszegű rezsicsökkentésben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.