MIT IS JELENT EZ?

- hirdetés -

A világ megváltozott, egyre több időt töltünk digitális készülékek között (tévé, tabletek, laptopok, okostelefonok). Ez teljesen megváltoztatja vizuális szokásainkat és szemünk terheltségét.

MIÉRT KÁROS EZ?

Neves egyetemek kutatták ezt az új jelenséget, és egymástól függetlenül károsnak ítélték. Szemünket nem a digitális világhoz találták ki! 

A nap természetes fényét fehérnek érzékeljük, de valójában megtalálható benne a színspektrum minden eleme. Ezek közül a kék fény a legrövidebb hullámhosszú és a legnagyobb energiájú. Mivel a digitális eszközöket közelről nézzük, úgynevezett „fényzaj” jön létre, miáltal a szemünk fokozott terhelésnek van kitéve. Szervezetünk a fény által érzékeli, milyen napszak van, ez felel az alvás-ébredés körforgásért. Ha lefekvés előtt sokáig nézzük a kék fényt szóró képernyőket, a belső óra összezavarodik, képtelenek leszünk kialudni magunkat.

A kutatók kimutatták azt is, hogy azok az éjszakai műszakban dolgozók, akiket munkaóráikban kék fény ér, sokkal fogékonyabbak a cukorbetegségre, a depresszióra, szívproblémákra. Gyakrabban regisztrálnak náluk bizonyos daganatos megbetegedéseket is. A tinédzserek talán még nagyobb veszélyben vannak, miszerint a 12-15 éves gyerekek minimum 2 órát töltenek képernyő előtt.

A kutatók évek óta arra figyelmeztetnek, hogy a közvetlen kék fény károsítja a retinát, és felelős az időskori makula degeneráció kialakulásáért.

MI A MEGOLDÁS?

Mivel a kék fény ártalmas hatása egy viszonylag új jelenség és különösen a fejlett társadalmakat érinti, így a neves szemüveglencse-gyártók reagáltak erre a leggyorsabban. Minden innovatív gyártó kínál olyan szemüveglencsét, ami garantáltan blokkolja a káros kék sugarakat. Magyarországon az optikai szaküzletek felkészültek arra, hogy megfelelő vizsgálat után ajánlják, és személyre szabottan elkészítsék a garantált védelemmel ellátott szemüveget. (x)

MILYEN TÜNETEKET OKOZHAT A DIGITÁLIS MEGTERHELÉS?

A digitális eszközöket használók
körében az alábbi panaszok
a leggyakoribbak:
• szemfáradtság,
• homályos látás,
• szemirritáció,
• álmatlanság,
• fejfájás,
• vörös szem.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.