- hirdetés -

Egyetemi éveit követően, 50 évvel ezelőtt kezdett el tanítani Szemenyei Sára Ilona és a mai napig páratlan elhivatottsággal és odaadással űzi szeretett hivatását. Munkáját nemrég aranydiplomával ismerte el a Szegedi Tudományegyetem.

A Táncsics Mihály Gimnáziumban történt érettségijét követően a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi- és Informatikai Karán kezdte meg egyetemi tanulmányait, még 1963-ban Szemenyei Sára Ilona. Az orosházi tanárnő 1968-as diplomaszerzését követően azonnal megkezdte tanári pályafutását és a mai napig megszakítás nélkül és töretlen lelkesedéssel végzi hivatását.

– A Monori-tanyáknál kezdtem tanítani, érdekesség, hogy a biológia-földrajz szakos tanári végzettségem ellenére pont magyart, oroszt, matematikát, de még testnevelést is tanítottam 7-8. osztályosoknak. Ennek ellenére nagyon jól éreztem magam az ott töltött három év alatt – kezdte beszámolóját pályafutása kezdeti éveiről Szemenyei Sára Ilona.

Egykori egyeteme is elismerte páratlan pályafutását (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az ott töltött időszakot követően Rákóczitelepen napközivezetőként dolgozott két évet, majd az evangélikus iskolába került, ahol kezdetben szintén ebben a pozícióban számítottak rá.
– Szerettem ezt a feladatkört is, de gyakran kértem, hogy taníthassak 1-2 osztályban. Közben megszereztem a második diplomámat is nevelőtanári szakon a Juhász Gyula Pedagógusképző Főiskolán. A rendszerváltás utáni években kezdtem el teljes óraszámban tanítani, azóta gimnáziumi tanári státuszban voltam – mesélte.

Nyugdíjba az ezredfordulót követően ment, de nem tudott elszakadni szeretett hivatásától, hét évet még eltöltött az evangélikus iskolában. Jelenleg, 73 évesen a nyírlugosi székhelyű Báthory István Gimnázium kihelyezett iskoláiban tanít Nagyszénáson, Csorváson, Medgyesegyházán és Kondoroson is heti rendszerességgel. Mint mondta, egyedül a kijárás okoz neki nehézséget, az életét jelentő tanítást sosem tudja megunni.

Nyugdíjba vonulása után sem tudott elszakadni szeretett hivatásától Szemenyei Sára Ilona (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Ha bemegyek egy terembe és becsukom magam mögött az ajtót, megszűnik körülöttem minden. Gyakran a diákoknak kell szólniuk, hogy vége az órának. A legnagyobb fizetségnek a sok-sok tanítvány hálás köszönetét tartom – mesélte mosolyogva.

Ötven éve tartó elhivatott munkáját egykori egyeteme is elismerte, ugyanis szeptember 28-án egy jelképes, ötvenedik évfordulós aranydiplomát vehetett át Szegeden, ahol egy ünnepélyes műsor keretében ismét találkozhatott egykori évfolyamtársaival.

Elmondása szerint egyáltalán nem érzi 73 évesnek magát, sok időt tölt kirándulással és utazással. Amennyire csak lehet, igyekszik minél többet együtt lenni családtagjaival, két fiával és négy unokájával, akikről rendkívül büszkén nyilatkozik. Közben persze szeretett hivatását is szeretné még néhány évig folytatni. Megszakítás nélkül és töretlen lelkesedéssel…

 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.