Hogy mindenki balesetmentesen érjen haza (videó)

- hirdetés -

Az Orosházi Rendőrkapitányság idén is csatlakozik az október ötödikére szervezett Megvilágosodás Napjához. Orosházán is várják a felvonulni vágyókat, pénteken 18 órakor a főtérre. Az akció keretén belül indítottuk el két héttel ezelőtt sorozatunkat, melyben a szabályos közlekedést mutatjuk be egyenruhás rendőr segítségével Orosháza legforgalmasabb kereszteződéseiben, emellett fontos tudnivalókat is megismerhetünk.

Az előzőekben beszámoltunk a kötelező felszerelésekről és a szabályos személyszállításról is a kerékpáros közlekedésben. Emellett azonban Orosházán is többször találkozunk olyan kerékpárosokkal, akik tekerés közben zenét hallgatnak vagy kutyával bicikliznek. De vajon szabályosak-e ezek a közlekedésben? Kis Rozália rendőr főhadnagy az Orosházi Rendőrkapitányság baleset megelőzési előadója válaszol kérdéseinkre.

Kutya nagy baj lehet belőle

Sokan alkalmazzák azt a sétáltatási módszert, hogy a kutyát pórázra kötik, majd felpattannak a biciklire, és útnak indulnak. Így miközben a kutya kocog, a gazdi nem fárad el annyira. Ez azonban nem biztonságos.
– A kutya viselkedését nem lehet kiszámítani, nem tudjuk hogyan reagál egy autó vagy más eszköz, macska vagy kutya közeledésére. Előfordul, hogy a kutya megbízhatóan kocogott évekig a gazda mellett, azonban egy óvatlan pillanatban balesetet okoz egy közlekedési eszköz vagy másik állat miatt. Kutyát kerékpárral futtatni, életveszélyes és szabálytalan – ismertette Kis Rozália.

Elengedett kormánnyal a forgalomban részt venni szabálytalan.
– Ez leginkább a gyerekek szokása, ami rendkívül balesetveszélyes. Csak akkor engedhető el a kormány egy kézzel, mikor irányt jelzünk – magyarázta a rendőr főhadnagy, hozzátéve biciklizés közben telefonálni is tilos. Telefont sem tarthatunk a kezünkben tekerés közben, ha szükséges szálljunk le a bicikliről, és úgy intézzük el a beszélgetést.

Elengedett kormánnyal a forgalomban részt venni szabálytalan, csak akkor engedhető el a kormány egy kézzel, mikor irányt jelzünk (Fotó: Rosta Tibor)

A fülhallgató használata egyáltalán nem ajánlott.
– Életveszélyes, hiszen elveszi a hallásunkat, eltereli a figyelmünket, ezek pedig elengedhetetlenek a közlekedésben – figyelmeztetett a rendőr főhadnagy.

Azok a biciklik, amelyek nincsenek megfelelően felszerelve, például ülés nélküliek vagy kilépővel vannak ellátva, azok nem közlekedési eszközök, hanem sporteszközök – hívta fel a figyelmet Kis Rozália. Elmondta, a roller sem közlekedési eszköz, az is sportolásra használatos.

– Ezekkel nem lehet az úttesten közlekedni, sokat látni felnőttet is a kétkerekű játékon suhanni a forgalomban, akár az úttesten is. Ez nem szabályos, hiszen a roller gyermekjáték. A gyalogosok zavarása nélkül járdán lehet vele közlekedni, de a forgalom nem alkalmas arra, hogy rollerrel közlekedjünk benne. Abban az esetben, ha nincs járda, akkor a kerékpárúton közlekedhetünk vele – hangsúlyozta a rendőr.

Ittasan a két kerekűn

Biciklis közlekedésben a nulla tolerancia nem érvényesül. Abban az esetben, ha a kerékpáros a közlekedés során a kerékpár biztonságos vezetésére alkalmatlan állapotban van, azaz az alkohol fogyasztásának látványos tünetei vannak, például kacsázik, akkor a rendőrjárőr megállítja, majd az alkoholszondás ellenőrzés után helyszínbírságot szab ki, ha nem fogadja el, akkor a járőr szabálysértési feljelentést tesz.
– Öttől ötvenezer forintig terjedő helyszínbírságot szabhat ki – mondta Kis Rozália.

Nem azonos a bicikli és az elektromos kerékpár. Ha valaki elektromos kerékpárját, gépi meghajtással üzemelteti ittasan, abban az esetben már más az eljárás.
0,05 mg/l ezreléktől – 0,15 mg/l ezrelékig 30.000 forint bírság szabható
0.16 mg/l ezreléktől – 0, 25 mg/l ezrelékig 100.000 forint
0,26 mg/l ezrelék felett pedig bűncselekmény, amely feljelentéssel zárul.

Óvatosan a sebességgel kerékpáron is

Kevesen tudják, de létezik biciklis sebességkorlátozás is, melyet nem árt betartani pénztárcánk és a testi épségünk érdekében.

Óránként maximum 20 kilométeres sebességgel közlekedhetünk a gyalogos és kerékpárutakon, például a Huba utcán. Legfeljebb 30 kilométeres sebességgel hajthatunk a kizárólag a kerékpárosok által használt utakon, ilyen többek között a Rákóczi út.
Óránként 40 kilométeres sebességgel tekerhetünk a Könd utcán, vagy ott, ahol nincs bicikliút, tehát az úttesten közlekedünk. Ötven kilométeres sebességgel csak lakott területen kívül pedálozhatunk, amennyiben nem viszünk utast és sisakot viselünk.

Kis Rozália zárásként kiemelte, kívánja, hogy a szabályok betartása mellett, mindenki balesetmentesen érjen haza.

A szabályos közlekedés kiemelkedően fontos, ezért Orosháza nagyobb útkereszteződései közül néhányban bemutatjuk, hogyan kell biciklizni. A harmadik videós összefoglalónk a Győri Vilmos tér és a Táncsics Mihály utca kereszteződésében készült.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.