- hirdetés -

1992 óta találkozhatunk a Kossuth utca – Lehel utca kereszteződésénél a Fehér Kígyó Gyógyszertárral. Azóta bizonyára sokan megfordultak ott, most viszont dr. Herczegfalviné dr. Abonyi Etelkától megtudtuk, mi rejtőzik a színfalak mögött. (x)

Véletlenek összjátéka?

– Mivel a családom nem Békés megyéből származik, ezért több helyszín és név is megfordult a fejemben, hol indítsak üzletet. Végül akkori szabályzat szerint miniszteri engedéllyel tudtam Orosházán megnyitni a Fehér Kígyó Gyógyszertárat. Remélem, azóta sikerült maradandót alkotni ebben a városban – idézi fel Etelka.

Egy gyógyszerész élete

Etelka gyermekkorában is gyógyszerészként képzelte el életét, már fiatalon kísérleteket végzett szabadidejében, majd tanulmányai is ezt a pályát erősítették. Rengeteg tanulás, sok feladat, kevés szabadidő, mégis óriási lelkesedés, kitartás és elkötelezettség. Így lehetne jellemzi a gyógyszerész életét.
– Akkoriban nem ilyenek voltak a lehetőségek, mint most. Tégláról téglára építtettem először a patikát, 1995-ben az orvosi központot, majd 2005-ben az üzletházat. Két fiam is gyógyszerész, ők viszik tovább a szakmát. Az biztos, hogy ezt csak úgy lehet csinálni, ha valaki szereti és elkötelezi magát mellette – mondja Etelka.

A patika élete

Gyógyulni, szinten tartani és a betegséget megelőzni is itt érdemes, hiszen szakmailag és technológiailag is elismert a patika. – Mi válogatás nélkül minden- fajta gyógyszert tartunk és el is készítünk, sok esetben haszon nélkül is. Szeretjük a magisztrális készítményeket, a legmodernebb gépekkel állítjuk elő a krémeket a legjobb minőségben – emeli ki.
A prevenció nagy szerepet tölt be a patika életében. A teszttel elvégezhető méréseken túl csontritkulás, vércukor, testtömegindex, koleszterin, vérnyomás, pulzus mérésére egyaránt van lehetőség.
– Diabéteszes betegek bármikor fordulhatnak hozzánk szakmai tanácsért, és egy kezdő csomagot is elő tudunk nekik állítani, amivel megkönnyítjük az indulást – hívja fel a figyelmet Etelka.

Tanulás, tanítás

Annak ellenére, hogy jelenleg is modern felszerelésekkel rendelkeznek, folyamatosan foglalkoznak a korszerűsítéssel és a környezet szebbé varázsolására is nagy hangsúlyt fektetnek. Folyamatosan járnak továbbképzésre, illetve mivel oktató gyógyszertár, így hozzájuk is érkeznek hallgatók.

Nem is tudom számokban kifejezni, mennyi asszisztenst és szakasszisztenst oktattunk már. Helyben és országszerte több helyen tartunk előadásokat és képezzük az új generációt, de mi is részt veszünk szakesteken. Ezáltal semmilyen értelemben nem szakadtunk el az egyetemtől, az információk folyamatosan cserélődnek, és minden újdonságról azonnal tájékozódunk zárja a beszámolót Etelka.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.