- hirdetés -

Az Orosháza és Tótkomlós háziorvosi körzeteinek bevonásával, az orosházi önkormányzat vezetésével működő praxisközösség tevékenységéről és a projektben rejlő lehetőségéről tartottak sajtótájékoztatót a Polgármesteri Hivatal kistermében. Bojtor István, alpolgármester és Dr. Patvaros Áron, szakmai vezető ismertette a praxisközösség céljait és tartalmát.

Idén, még áprilisban kezdődött meg az Európai Unió és Magyarország Kormányának támogatásával az a projekt, melynek keretében az alapellátást végző háziorvosok és egészségügyi szakemberek együttműködő hálózatát alakították ki.

A praxisközösség részleteit sajtótájékoztató keretében ismertették a Polgármesteri Hivatal kistermében, szeptember 27-én.
– Mintegy 150 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a projekt, mely a hagyományosan kínált gyógyító, akut és sürgősségi orvosi ellátás mellett betegségmegelőző és egészségügyi tevékenységeket is végez – hangsúlyozta Bojtor István, Orosháza alpolgármestere.

A projekt kilenc háziorvosi (köztük egy gyermekorvosi) praxis közösségi együttműködését valósítja meg az orosházi járás területén, hét orosházi és két tótkomlósi körzetben. Összesen 16 646 fő egészségügyi ellátását biztosítja.

A projekt kilenc háziorvosi praxis közösségi együttműködését valósítja meg (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Bojtor Istvántól Dr. Patvaros Áron, a szentetornyai körzet háziorvosa, egyben a projekt szakmai vezetője vette át a szót, aki kiemelte, a projekt azért jött létre, hogy a lakosság az eddiginél szélesebb körben juthasson hozzá a különböző egészségügyi szolgáltatásokhoz, megteremtve a lehetőséget az egészséges életmód szélesebb körben való elterjesztésének.

– A praxisközösség együttműködés fókuszában a szív- és érrendszeri szűrések, az onkológiai éberség, a krónikus légúti betegségek, a csont- és ízületi betegségek a cukorbetegségek és mentális problémák állnak, de kiemelt jelentőséget kap a prevenció is – hangsúlyozta Dr. Patvaros Áron.

Bojtor István és Dr. Patvaros Áron ismertették a részleteket (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Hozzátette, az elnyert támogatásból a praxisközösség szakemberei szakmai továbbképzéseken vehetnek majd részt, de új orvosi és informatikai eszközökhöz is juthatnak. Ennek köszönhetően pedig több és hatékonyabb kezelés végezhető el, ami csökkenti a magasabb szintű orvosi ellátásra nehezedő nyomást.

A praxisközösségben együttműködő orvosok:

Orosháza, 1. számú körzet (Lehel utca 15): Dr. Dani Győző
Orosháza, 2. számú gyermekkörzet (Lehel utca 75.): Dr. Nagy Gabriella
Orosháza, 6. számú körzet (Csendes utca 11.): Dr. Boromisza Rózsa
Orosháza, 7. számú körzet (Könd utca 59.): Dr. Mahmoud Ahmed Toufick
Orosháza, 10. számú körzet (Szentetornya, Kiss Ernő utca 25.): Dr. Patvaros Áron
Orosháza, 11. számú körzet (Lórántffy utca 50.): Dr. Dani Gergely
Orosháza, 12. számú körzet (Lehel utca 75.): Dr. Bárdos Géza
Tótkomlós, 1. és 2. számú körzet (Fő utca 2.): Dr. Szabó J. Attila

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.