- hirdetés -

Szöllősi Biankának már gyermekkorában sem volt kérdés, melyik testmozgást válassza. Óvodáskora óta táncol, melyet le sem tagadhatna. Kecses, kifinomult megjelenése és mindezzel párhuzamosan erőt és gyengédséget egyszerre sugárzó gesztusai elárulják a tánc iránti szenvedélyét. (x)

Táncosok. Ők azok, akik kiállásukkal, tartásukkal és magabiztos kisugárzásukkal kitűnnek minden csoportból, akár egy iskolai felvételin, akár egy állásinterjún. Nem csoda, hogy ez már a kisgyermekeknek is feltűnik, és ők is táncosok, balerinák szeretnének lenni.
– Óvodás koromban itt kezdtem a táncot Orosházán, majd Szegeden színházi táncos tagozaton végeztem. Ez a szenvedélyem azóta is megvan, szinten tartás miatt a mai napig járok színházba – mondja Bianka.

Lehet erősítő a légies?

A balett több mindenre jó, a lágy mozdulatok mellett fegyelemre és koncentrációra tanít. Természetesen az utóbbi elmondható a legtöbb sportágra, viszont a balett az alapja minden mozgásformának – tudtuk meg.
– A fejünk tetejétől a kislábujjunkig minden területet megmozgat és mindent erősít. Nem lesz tőle feszesebb az egyik testrészünk a másiknál, mert ugyanannyira igénybe vesszük az összes területet. Még ha könnyed és légies mozgásformának is tűnik, nagyon erős izomzatot fejleszt – emeli ki Bianka.

Testileg és lelkileg is erősít

A fegyelemtől kezdve a reflexen át a koordinációig egyaránt fejleszt ez a táncstílus. Olykor kemény munkával ugyan, de testi-lelki stabilitást biztosít.
– Annak ellenére, hogy sok nehéz pillanatot okozott számomra, nagyon sok mindent tudok hasznosítani belőle a mindennapjaimban, anélkül, hogy konkrétan balerina lennék. Ezért is érdemes mindenkinek elsajátítani a balett adta fejlődést – folytatja a táncos.

A gyermek balett oktatáson a gyakorlatok átmozgatják az egész testet, arányos szép izomzatot fejleszt. (Fotó: Rosta Tibor)

Tizenkét éves kor előtt érdemes elkezdeni

Tizenkét éves kor után lezárulnak azok a fejleszthető folyamatok, amik a reflexek fejlődését elősegítik. Természetesen idősebb korban is el lehet kezdeni, serdülő lányoknál például a nőiességet, a finom mozgásokat segíti.
– Jelenleg óvodáskorú gyermekeknek tartok balett-előkészítő órákat, viszont igény esetén idősebb korosztály, akár felnőttek oktatását is vállalom – hívja fel a figyelmet Bianka.

Érdeklődés esetén további csoportok indítására is van lehetőség. Serdülő- és felnőttkorban is sokat tud adni, hiszen a feszültség levezetésére, erőt sugárzó magatartásra mindenkinek szüksége lehet. A nehézség sokszor görcsösséggel társul, pedig az erő átvihető kecsességbe. Ez megtanulható.

Miért érdemes a fiúknak is a balettet választani

– Szívem szerint minden kisfiút járatnék táncra. Sok esetben látom és tapasztalom, hogy nem tudják, hogyan viszonyuljanak a lányokhoz, viszont ha megtanulják, milyen velük táncolni, akkor ezt hasznosíthatják az élet más területein is. Kihat az emberi kapcsolataikra, nem fognak félni odalépni egy másik emberhez. Sokkal nagyobb önbizalommal bírnak majd, és fegyelmezettebbek lesznek.

Nyílt nap

Szeptember 29-én a Fitt Zone Mozgásközpont nyílt napot szervez, ahol lehetőség nyílik kipróbálni az összes elérhető mozgásformát. A gyermekbalett Biankával 14–15 óráig tekinthető meg, illetve próbálható ki. A repertoárban szerepel még a zumba, csikung, anlugal, active ball és a fitness Nórival is. Az esemény 10 órától egészen
18 óráig tart.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.