- hirdetés -

Több, mint tíz éve október első hetében tartják az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozatát. Az előző évekhez hasonlóan, az Orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár idén is csatlakozott az országos akcióhoz.

Izgalmasnak tűnő, de mindenek előtt nagyon változatos programot kínál látogatóinak és a város teljes közönség október elején. Vannak köztük újszerűek és hagyományosan megrendezettek. Buzai Csaba könyvtár igazgató avat be a részletekbe.
– A könyvtári napok első orosházi eseménye a KLuBB zenekar koncertje lesz október másodikán. Ezzel a rendezvénnyel két nagy dátum előtt is tisztelgünk, hisz elkezdődik a könyvtári napok sorozat és ugye, október 1, a zene világnapja. Ezért hívtuk meg egy kis kellemes, családias hangulatú, könyvtári zenélésre – kezdi az igazgató.

A koncert után a könyvtárosok műfajt váltanak és az egyik új kezdeményezésükkel rukkolnak elő: harmadikán délután 4 órától társalgási klubba csalogatják az angol nyelvet ismerő és gyakorolni vágyó orosházikat. Balogh Jenifer angoltanár vállalta, hogy irányítja a beszélgetést. Ezt a programot később havonta egyszer megrendezik. A klub célja, hogy az angolt valamilyen szinten beszélők számára lehetőséget teremtsen, hogy nyelvtudásukat jó hangulatban gyakorolják, vagy adott esetben fejlesszék.

Október első hetében érdemes lesz figyelemmel kísérni a könyvtári programokat (Fotó: Rosta Tibor)

Október negyedikén ismét egy hagyományosan megtartott program, a véradás következik. Csütörtökön reggel nyolctól fél tizenkettőig várják a véradókat. A megszokott, Vöröskereszt által nyújtott ajándékok mellé a könyvtártól is kapnak valamit a véradók.
– Minden véradónknak egy teljes évre szóló könyvtári tagságot ajánlunk fel. Ezen kívül a másnapi közönségtalálkozó főszereplője, Lakatos Levente dedikált könyvét is kisorsoljuk közöttük – teszi hozzá Buzai Csaba.

A könyvtár arculata is megújult. A sok-sok megváltozott arculati elemet ugyancsak negyedikén – a véradással párhuzamosan – mutatják be az olvasóknak, illetve a sajtó képviselőinek, Dávid Zoltán polgármester közreműködésével, valamint az új arculat megtervezőinek aktív részvételével.

Lakatos Levente közönségtalálkozó

Október 5-én nagy érdeklődésre számot tartó közönségtalálkozó következik. Sokan kérték és várják a fiatalok újsütetű kedvencét Lakatos Leventét, akivel délután öt órától találkozhatnak a rajongók.

A könyvtár hagyományos társas estje sem marad el ezen a napon, oda minden társasjátékozni vágyó és szerető gyereket, illetve felnőttet várnak. A könyvtárnak idén sok új játék vásárlására nyílt lehetősége, azokat is ki lehet próbálni ezen az estén.

Bringára fel!

A programsorozat záróakkordjaként idén is kerékpárra pattannak a könyvtárosok. Több éve már, hogy a könyvtár névadója, Justh Zsigmond halálának évfordulóján Gádorosra kerekeznek. Ezúttal sem lesz másként, csupán annyi a változás, hogy az emléktúrára a kerékpározni szerető olvasókat is várják.
– Kibiciklizünk Gádorosra, ahol közösen megtekintjük a Justh Zsigmond emlékszobát, illetve koszorút helyezünk el Justh Zsigmond sírján. Kellemes közös bringázás lesz az egészséges életmód jegyében. Jöjjenek minél többen – invitál a könyvárigazgató.

Ments meg egy könyvet

Szintén nem először szervezi meg a könyvtár erre a hétre a Ments könyvet akciót. Ennek keretében száz olyan könyvet választanak ki, melyek már legalább tíz éve a könyvtár állományában vannak és még nem kölcsönözte ki őket senki. Ezekből lehet választani és ha egyiket kikölcsönzik, ezzel meg is mentették a selejtezéstől.

Érdemes lesz tehát jövő héten figyelemmel kísérni a könyvtári programokat, és kinek-kinek kiválasztani a neki tetszőt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.