- hirdetés -

Idén is elindította duális képzését a Kodolányi János Egyetem a Doherty Hungary Kft.-vel karöltve. A képzés keretén belül két diák dolgozhat a létesítménynél, miközben nappali tagozatos tanulmányaikat végzik.

A duális képzés lényege, hogy a felsőfokú tanulmányaikat végzőkkel a vállalatok hallgatói munkaszerződést kötnek, így a képzési idejük alatt biztos munkahelyük, keresetük lesz. A diplomás minimálbér hatvan százalékát kereshetik, emellett a cég dönthet úgy is, hogy plusz szolgáltatásokat nyújt a képzésben résztvevőknek.

A Kodolányi János Egyetem jelenleg oly módon tud ingyenes oktatást biztosítani, hogy a Békés megyéből érkező, nappali szakokra jelentkező fiataloknak a képzési költséget elengedik.
– Ez jó lehetőség olyan hallgatók számára, akik hátrányos helyzetű családból érkeznek, hiszen Orosházán ingyenes képzést tudunk biztosítani nekik. Ha duális képzésre jelentkeznek a hallgatók, akkor fizetést és munkatapasztalatot is szerezhetnek – ismertette dr. Malatyinszki Szilárd, a Kodolányi János Egyetem székhelyi központ igazgatója.

Kiemelte, jellemző ezeknél a cégeknél, hogy amennyiben a hallgatók jól dolgoznak, akkor a képzési idő után teljes körű alkalmazottakká válhatnak, ezáltal a Békés megyében dolgozó diplomások számát is növelni tudják. Elmondta, fontos, hogy a humánerőforrás helyben fejtse ki hatékonyságát, és itt gyarapítsa a Dél-békési cégek erejét, így erősítve a gazdaságot.

Amennyiben a hallgatók jól dolgoznak, a képzési idő után teljes körű alkalmazottakká válhatnak (Fotó: Rosta Tibor)

– A Kodolányi János Egyetem Orosházán is törekszik arra, hogy minél több partnert bevonjon a programba. Három éve a felsőoktatásban is elindult a duális képzés, melynek keretében diákokat küldünk különböző gyakorlati helyekre annak érdekében, hogy ott megtanulják azt, hogy a felsőfokú tanulmányaikat milyen módon képesek a gyakorlatba átültetni. A duális képzésre azon diákok jelentkezését is várják, akik most érettségiznek – ismertette az igazgató.

A Doherty Hungary Kft. partnerük volt abban, hogy a hallgatóik el tudjanak helyezkedni, így tavaly együttműködési megállapodást kötöttek. A meghirdetett képzési formára rengeteg hallgatói pályázat érkezett. A duális képzés keretében Emberi Erőforrások és Gazdálkodás-menedzsment szakos hallgatóknak volt lehetőségük jelentkezni. Mindkét szakról egy-egy diák foglalkoztatását tudja biztosítani a vállalat, akik a kiválasztási folyamat során komoly megmérettetés után nyertek felvételt.

Balogh Krisztina, a Doherty Hungary Kft. HR vezetője elmondta, a cégnél 2014-ben kezdődött a duális képzés. Eleinte a kecskeméti és a szegedi intézmények felé nyitottak, majd 2017-ben kötöttek a Kodolányi Egyetemmel együttműködési megállapodást.
– A munkaerő kiválasztása két körben zajlik. Első körben begyűjtöttük az önéletrajzokat, majd leültünk az érintett osztályvezető kollégákkal, hogy az első körös interjúkat elvégezzük. Ezt követően egy gyakorlati interjúztatással zártuk a megmérettetést – tájékoztatott Balogh Krisztina.

Hangsúlyozta, hogy fontos az utánpótlás nevelés, a munkaerő biztosítása, illetve a város szempontjából a fiatal generációk megtartása – zárta a HR vezető.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.