- hirdetés -

Nem volt hely, nem tudtam, hogy tilos, de nincs kint tiltó tábla és egyébként más is ide parkolt – A szabályszegő sofőrök ilyen indokokra hivatkozva állnak a város zöldterületeire. Orosházán és Gyopárosfürdőn visszatérő probléma a szabálytalan parkolás.

Az utóbbi időszakban nagyon elszaporodott ez a jelenség, a város több területén parkosított-, zöld-, vagy már kitaposott gyepterületre állnak járműikkel a volán mögött ülők, ami tilos – kezdi Kovács Péter, az Orosházi Polgármesteri Hivatal közterület-felügyelője.

Még 2011-ben hozott egy törvényt az országgyűlés, mely lehetőséget adott a helyi önkormányzatoknak olyan rendeleteket alkotni, amiben a közösségi együttélés szabályait sértő tényállásokat közlik. Orosháza ezzel 2013-ban élt, amikor megalkotta a „Közösségi együttélés alapvető szabályairól” szóló helyi rendeletet, melyben szankcionálta a zöld területen történő parkolást is.

Nem célja az önkormányzatnak a büntetés, de komoly probléma a szabálytalan parkolás (Fotó: Rosta Tibor)

– A város zöld területeinek jelentős része elkezdett pusztulni, ami nekünk kötelességünk, hogy megpróbáljuk megakadályozni. A közelmúltban nagyon sok írásbeli és szóbeli figyelmeztetést kiosztottunk. Sajnos kevés sikerrel, hiszen visszatérő a probléma. Nem célunk a büntetés, de más eszköz nincs a kezünkben – mondja a közterület-felügyelő.

A figyelmeztetésen túl bírságot szabhatnak ki, illetve közigazgatási eljárást kezdeményezhetnek a szabályszegőkkel szemben. A kihágás mértékétől függően 5-50 ezer forintig terjedő összegű lehet a büntetés. Kovács Péter elmondta, hogy jellemzően 5-10 ezer forintos bírságot szoktak kiszabni.

Ennek befizetésére az érintetteknek harminc nap áll rendelkezésre a helyszíni bírság szelvény, valamint a csekk átvételétől számítva. Ha a befizetés nem történik meg, akkor automatikusan kezdeményezik a közigazgatási eljárást, amit a Polgármester Hivatal folytat le.

Kevés a parkoló, sok az autó, de szabályszegésre ez sem jogosít fel (Fotó: Rosta Tibor)

– Rendszeresen felmerül az a kérdés, amikor bírságolunk, hogy nem volt kihelyezve tiltó tábla. A városban rengeteg füvesített, parkosított terület van, ezért lehetetlen mindenhová ilyet kihelyezni – emeli ki Kovács Péter.

A belvárosban több problémás terület van: a kórház, illetve a lakótelepek környékén, a szezon ideje alatt Gyopárosfürdőn is gyakran előfordulnak szabálytalan parkolások.

– Nagyon sok jármű van és kevés a parkoló, de ez nem jogosít fel arra, hogy szabályszegést kövessenek el az autósok. A fürdő környékén három nagyobb parkolózóna van, ebből kettő ingyenes. Arra fogni, hogy nem volt hely, amikor strandra mentünk, nem elfogadható – teszi hozzá.

Megtudtuk, mióta kiemelten figyelnek erre a problémára, 50-60 bírságot szabott ki a közterület-felügyelet, de Kovács Péter szerint ez csak töredéke a szabályszegéseknek, hiszen nem lehetnek ott mindenhol.

Nyertes pályázaton új parkolókat alakítanak majd ki

Ahogy korábban írtuk, összesen 184 parkolóhelyet létesítenek városszerte: a Hajnal utca és Hajnal közben 65, a Kórház utcában 40, a Bajnok utcában 24, az Ady Endre utcában pedig 55 új helyen állhatnak majd meg az autósok.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.