- hirdetés -

Szeptember elsején immár harmadik alkalommal rendezi meg a Békés Megyei Önkormányzat a Megyenapot Békéscsabán. A kiváló programot nyújtó, méltán közkedvelt egész napos sokadalomra az Orosházi Települési Értéktár Bizottság is készül.

– A harmadik Megyenapon a települési értéktárak sorában az orosházit is megismerheti az érdeklődő közönség, így közelebb kerülhetnek azokhoz az értékeinkhez, melyek feltárását, dokumentálását, megőrzését és lehetőségeink szerinti népszerűsítését prioritásként kezeljük – összegez Horváth József, a 2013 novemberében alakult helyi értéktár bizottság elnöke hozzátéve, közös munkában a Petőfi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft.-vel már javában készülnek a szombati bemutatkozásra.

Az orosházi búzacsíramálé a megyei értéktárba is bekerült (Fotó: Rosta Tibor)

– Az elmúlt évek során több mint negyven értéket gyűjtöttünk össze, melyek a város életében jelentős szerepet töltöttek, töltenek be a mai napig. Például az orosházi kenyér, kolbász, kacsa- és libamáj, a csíramálé, az üvegipar, az orosházi szálán varrott szőrhímzés, de épített emlékek és kiváló személyiségek életműve is gazdagítja az értéktárat. Több közülük már a Békés Megyei Értéktár részét képezi – emeli ki Horváth József emlékeztetve, az Orosházi Értéktárba történő felvételhez továbbra is várják a javaslatokat nyolc területen annak érdekében, hogy tovább bővüljön a város területén fellelhető értékeket tartalmazó gyűjtemény.

Az orosházi értékek közül többel is megismerkedhetnek az érdeklődők az idei Megyenapon, melynek megnyitója szeptember elsején, szombaton 9 órakor lesz a békéscsabai Szent István téren. A helyszínen Békés megye legnagyobb kézműves vására és kistermelői piaca keretében is találkozhatunk orosháziakkal és termékeikkel.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.