- hirdetés -

Tápláltsági állapotfelmérést végez szeptembertől az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). Az országosan reprezentatív adatok várhatóan az elhízás gyakoriságáról, a táplálkozási szokásokról, vagy éppen a tápanyagbevitelről nyújtanak majd valós képet.

A szeptember elején induló és várhatóan december közepén végződő adatrögzítés alapján készülő, OGYÉI által koordinált kutatás nélkülözhetetlen bizonyos népegészségügyi programok kialakulásához. Korábban már 2009-ben és 2014-ben is zajlott hasonló felmérés Magyarországon, így az azonos módszertannal végzett vizsgálatok eredményeivel való összevetés lehetővé teszi az időbeli változások kimutatását.

A mostani kutatás emellett a gyógyszer mellékhatásokkal kapcsolatos ismeretekre, az étrend-kiegészítők fogyasztására és a dohányzási szokásokra is rákérdez.

A felmérésben országszerte várhatóan 149 településen keresnek fel több ezer felnőttet a Kutató Piac- és Véleménykutató Kft. kérdezőbiztosai. A kérdőív mellett egy táplálkozási naplót nyújtanak át a megkérdezetteknek, amiben három napon keresztül lehet rögzíteni, hogy mit fogyasztottak. Ezután dietetikus is jelentkezik a vizsgálatba bevont személyeknél, akivel a napló adatait beszélik át, valamint testsúly- és magasságmérést végeznek.

Az érintetteket a kutatócég már levélben tájékoztatta és folyamatosan tájékoztatja. A felmérésben a részvétel nem kötelező, mindenki maga dönti el, hogy részt szeretne-e venni a vizsgálatban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.