- hirdetés -

Több mint harminc fős szenttamási delegációt látott vendégül Orosháza az augusztus 20-ai, ünnepi rendezvényeken. A látogatás révén a szerbiai testvértelepülés újabb civil szervezetei mutatkoztak be városunkban.

Szenttamás és Orosháza civiljei tizenhárom évvel ezelőtt vették fel egymással a kapcsolatot, a hivatalos testvértelepülési megállapodást 2009-ben írta alá a két város polgármestere. A kapcsolat azóta is élő.

Több alkalommal jártak a civil és politikai élet delegációi egyik és a másik városban is. Ismeretségek alakultak ki a díszítőművészetnek, lovassportnak, a turijai Kolbásznapoknak és egyéb rendezvényeknek köszönhetően, a polgárok pedig közelebbről is megismerhették egymás hagyományait és szokásait.

Orosháza szinte folyamatosan vendégül látja a szenttamásiakat a Szent István-napi rendezvénysorozatán, amire idén a Bard Néptáncegyesület táncosai mellett a Szenttamási Kézimunkakedvelők Egyesületének és a Hagyományápolók Klubjának képviselői érkeztek.

A 40 fős csoportot Gyopárosfürdőn Dávid Zoltán polgármester, Bojtor István alpolgármester, Németh Béla egykori polgármester és Tóth Zoltánné önkormányzati képviselő fogadta.
– Ezúttal az Orosházi Nyár 2018 program keretében, a Kultúrával határokon át című projekt keretében valósult meg a testvérvárosi találkozó. Augusztus 19-én délután az orosháziakkal közös kézimunka kiállítás nyílt a művelődési központban, hol a kézzel készült, szép szőtteseket megtekinthette a nagyközönség is, este pedig az Alföld Gyöngye Hotelban orosházi ételeket kóstolhattak a vendégeink. Nagy örömmel, szeretettel vártuk őket – mondta el Dávid Zoltán polgármester.

– Mindannyian nagyon megörültünk egymásnak, örülünk az eddigi együttműködésnek, tapasztalatcserének. A legintenzívebb kapcsolat a kézimunkázók között van, akik évente több alkalommal is találkoznak és együtt dolgoznak – emelte ki a szenttamási küldöttséget vezető községi tanácsos, Ifjú Zoltán.

− Az általunk hozott kézimunkák között találhatók kalocsai hímzések, az Alföld kultúrájához tartozó fehér hímzések, valamint vadvirágos motívumok. Hoztunk még más munkákat is, amelyeket az egyesület tagjai készítettek, például horgolt, valamint harisnyából készült virágokat – nyilatkozta Kiss Julianna, a Szenttamási Kézimunkakedvelők Egyesületének elnöke. Szintén hangsúlyozta, hogy az Orosházi Díszítőművészeti Körrel évek óta nagyon jó az együttműködés, közös táborokat szerveztek már Újvidéken és a Kátai-tanyán is. − Nagyon szeretjük átvenni egymás képzőművészeti és hímzőkultúráját. Ez a munka megvalósult, mellett pedig jó baráti kapcsolatot is kötöttünk, és mindkettőt szeretnénk tovább ápolni – tette hozzá.

A Bard Néptáncegyüttes elnökhelyettese, Zoranka Paroški emlékeztetett arra, hogy már több alkalommal is felléptek Orosházán, és külön örömét fejezte ki, hogy újra bemutatkozhatnak az itteni közönségnek, ezúttal a legnagyobb állami ünnep, a Szent István-nap alkalmából.
− Az egyesületben érezzük, hogy egy valóban nagy jelentőségű ünnepről van szó, éppen ezért megtiszteltetés számunkra, hogy itt lehetünk. A szívélyes fogadtatást egyesületünk egy szerb népdalcsokorral köszönte meg. A táncosok ezúttal egy alkalommal léptek fel, mintegy 20 perces műsoridővel, amire három különböző koreográfiát és viseletet hoztunk. A műsor nagyon attraktív, a viseletek pedig a szerbiai tájegységekről valók – részletezte Zoranka.

A Vajdasági Népek és Nemzetiségek Hagyományápoló Klubjának kézimunkacsoportjának három képviselője érkezett Orosházára. A klub elnöke, Forgács Ibolya elmondta, a kiállításra kimondottan szenttamási fehér hímzést hoztak, valamint a klub jelképét, a fonott aratási koszorút. A kiállítás megnyitóján mindhárman dél-alföldi népviseletben jelentek meg, továbbá bemutattak egy eredeti, hímzett dél alföldi női inget és kötényt is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.