- hirdetés -

Érdekes életutat megjárt, ismert embereket bemutató stafétánkat Magonyné Urbán Zsuzsannától, dr. Székely Nóra kapta, kinek pályájában volt néhány „csavar”, mire rátalált igazi életformájára.

A városszerte közismert és kedvelt kézműves sajtokat készítő Székely Nórát nagyon sokan ismerik. A kedves, udvarias, szeretetre méltó hölgyről viszont kevesen tudják, hogy több diplomával rendelkezik, és nem a sajtkészítésbe született bele.

Nóra 1977-ben született, tősgyökeres orosházi. Édesapja sebészorvos, édesanyja műtős volt. Édesapja első házasságából három, édesanyjáéból egy testvére van. Az akkori József Attila Általános Iskolába, majd az Eötvösbe járt, ahonnan útja a Táncsics gimnáziumba vezetett. Már akkor volt benne némi kézműves hajlam, ami miatt képzőművészeti iskolában szerette volna folytatni. Rá kellett jönnie azonban, hogy nem annyira tehetséges, mint gondolta.

– Édesapám családjában több ügyvéd, bíró is van. Valószínűleg vonzott a dr. kezdetű név, ezért találhattam ki a jogi pályát magamnak. Amikor nem vettek fel az egyetemre, egy kicsit szabadjára engedtem magam. Bulik, diszkó, meg ami belefér, közben – hogy mégis csináljak valamit – elvégeztem Békéscsabán egy egyéves banki ügyintéző szakiskolát. Ezután – fogalmam sincs, milyen indíttatásból – elmentem a Gábor Dénes Főiskolára, ahol informatikus mérnökként diplomáztam. Közben férjhez mentem gyerekkori szerelmemhez – kezdi a történetét Nóra.

Gyerek mellett újabb diploma

2003-ban megszületett első gyermeke, Álmos. A gyermeknevelés mellett is megmaradt az ambíció a további tanulás iránt. Beiratkozott a jogi egyetemre és elvégezte azt is. Az Agro M Zrt.-hez vették fel informatikus, HR osztályvezetőként.

– Még előtte, mikor Álmossal GYES-en voltam, nagyon kevés pénzből éltünk, és némi kiegészítés gyanánt elkezdtem mindenfélét csinálni. Koszorút, gyerekruhát, képkeretet. Ekkor jött először a sajtkészítés. Volt egy ismerős gazda, aki hozta tízliteres kannákban a tejet. Megpróbáltam. A sajtkészítés fortélyait – valódi panelgyerekként – kezdetben megpróbáltam teljesen autodidakta módon, a netről és a könyvekből megtanulni. Voltak kudarcok, de alapvetően sikerült – meséli Nóra.

Új úton a magánéletben és a munkában

A gyermekkori szerelem egy idő után elfáradt, Nóra 2008-ban elvált férjétől. Munkahelye mellett dolgozott több helyen, de akár jogi tanácsadóként, akár más munkában mindig nagy volt a felelősség, a stressz. Folyamatosan kereste a számára ideális elfoglaltságot, kereste önmagát. A nagy váltás 2012-ben következett be.

– Akkoriban olyan volt a csillagzat, hogy lehetőség nyílt a változtatásra. Teheneket vettünk, kiváltottam a kistermelőit és elkezdtem komolyabban a sajtkészítést. Először az egyszerű forralással készülő sajtokat, melyet bármelyik háziasszony is el tud készíteni. Aztán jöttek a gyúrt sajtok, parenyica és hasonlók. 2013-ban egy kis standdal már a vásárcsarnokban is megjelentünk. A mai napig heti két napon, csütörtökön és szombaton árulunk a csarnokban. Később egy szerencsés véletlen folytán elkerülhettem egy évre Kiss Ferenc mellé, aki a magyar kézműves sajtkészítés egyik megalapítója és igazi szaktekintély. Tőle rengeteget tanultam, gyakorlatilag az alapokat tőle kaptam – mesél a sajtos időszak kezdetéről Székely Nóra.

A sajtműhelyben megtalálta igazi elfoglaltságát (Fotó: Rosta Tibor)

Tanulni mindig kell

Dr. Székely Nórát olyan természettel áldotta meg a teremtő, hogy nem tud megülni a babérjain, hanem mindig törekszik a jobbra, a nagyobb tudás megszerzésére. A vásárlók szeretik és viszik is a termékeit, de ez még nem elég. Eljutott egy olasz sajt-akadémiára, ahol magától Carlo Piccoli sajtmestertől tanul, immár második éve. Ez még mindig kevés. Felvételt nyert Szegedre, az élelmiszeriparira, ha sikerül, élelmiszer mérnökként készítheti sajtjait.

– Igyekszik fejlődni az ember. A kezdeti 100-120 liter tej feldolgozásától mostanra eljutottunk az 1200-1500 literig. Ennél többet nem is akarok, nem is igen tudnék vállalni. Az üzletben a lehető legkisebb árréssel dolgozunk. Alapelvem, hogy jobb a sűrű fillér, mint a ritka forint. Emiatt sokszor nem értünk egyet más sajtosokkal, de nekem ez így jó. A kezdetektől törekszem arra, hogy a mennyiség növelése mellett a minőség, és a termékek száma is gyarapodjék. Próbálok egy kicsit ízlésformáló is lenni, próbálom a vevőimet a mindenféle fűszerektől a természetes ízvilág, az olasz vonal felé terelni – avat be kicsit az üzletbe.

A kicsi már gyúr

Természetesen a fentiek mellett Nóra anya is. A tanulás, a sajtkészítés mellett gyermekeit is neveli. Saját és második férje első házasságából származó gyermekei mellett közös gyermeküket.

– Sajnos sokkal kevesebb idő jut a gyerekekre, mint amennyi kellene és amennyit szeretnék. A nagyobb gyerekek egyáltalán nem kacsintgatnak a sajtműhely felé, a kicsi azonban szinte ide született. Mikor Olívia egy éves volt és mennem kellett fejni, vittem magammal, mert nem tudtam hova tenni. Ő már öt évesen tud pl. parenyicát nyújtani, és úgy tűnik, rá is áll a keze. Ebben az időszakban nagyon sok segítséget kaptam a férjemtől, Szőke-Molnár Tibortól. Nélküle nem ment volna – teszi hozzá Nóra.

Mindig azt az elfoglaltságot kereste, amelyben magas szinten tud teljesíteni, és úgy tűnik a sajtműhelyben ezt meg is találta.

– Informatikai mérnökségről van egy papírom. Jogászként úgy gondolom, hogy nem volt rossz, amit csináltam, de nem is emelkedtem ki semmiben a többiek közül. Itt úgy érzem jót teszek, örömet okozhatok másoknak. Még egy munkában sem éreztem magam ilyen jól. Ha esetleg később megvalósul a nagy vágyam, egy mini manufaktúra, azt hiszem, maradéktalanul boldog leszek – fejezi be a beszélgetést dr. Székely Nóra.

A jogászból lett sajtkészítő a stafétát kedves barátnőjének, a közkedvelt mentőtisztnek, Szilaj Izabellának adta tovább.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.