- hirdetés -

Nemzeti ünnepünk délelőttjén államalapító királyunk szobránál gyűltek össze megemlékezésre az orosháziak és a testvértelepülések jelenlevő képviselői.

A himnusz elhangzása után városunk polgármestere, Dávid Zoltán mondott ünnepi beszédet. Beszédében rövid történelmi áttekintést adott az államalapítás korától napjainkig.

Méltatta szent királyunkat, aki a pogány hiedelmek helyett a keresztény egyház oltalmába vezette az országot és államot teremtett a sokszínű itt élő népekből és a honfoglaló magyarok leszármazottaiból.
– Tettei utat mutathatnak a mai kor nemzedékének is, hisz láthatjuk, hogy ma is egységes nemzetállamként állhatjuk meg a helyünket – mondta egyebek mellett a polgármester, aki így fejezete be beszédét: Isten áldja a magyarokat, isten áldja Magyarországot!

Dávid Zoltán után Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke emelkedett szólásra, aki az új kenyér ünnepén a Magyarok Kenyere program sikeréről és összetartozásunkat segítő erejéről beszélt. Külön megköszönte a Békés megyei, ezen belül az orosházi gazdáknak, hogy egy ilyen nehéz esztendőben, mint az idei, rekord nagyságú, húsz tonnás adománnyal járultak hozzá a Magyarok Kenyere hétszáz tonna búzájához.

Felszentelték és megáldották a megszegés előtt az új kenyeret (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

A beszédek után az Orosházi Evangélikus Egyházközség képviseletében Laczki János lelkész és a „Jézus Szíve” Plébánia képviseletében Iványi László kanonok szentelték és áldották meg az új kenyeret, melyet Dávid Zoltán polgármester és Kulcsár László szegett meg.

Az új kenyér megkóstolása után a Harangos Néptáncegyüttes négy tagjának produkcióját láthatták a jelenlevők. A rövid táncprogramot követően Dávid Zoltán polgármester, Fejes Róbertné és Bojtor István alpolgármesterek koszorút helyeztek el a Szent István szobor talapzatán.

Az ünnepség a Szózat hangjaival zárult, majd a tűző napon, a hivatalos megnyitó előtt táncműsort adott testvértelepülésünk, Szenttamás BARD néptánccsoportja.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.