- hirdetés -

A Szent István napi ünnepi rendezvények közt minden évben jelentős helyet foglal el a bogárzói lóverseny. Sok család választja minden évben kikapcsolódásul az eseményt. Ez nem volt másként idén sem, hiszen megteltek a lelátók augusztus 19-én, a Nemzetközi lóverseny- és kisállat börzére.

Az Orosházi Lovas Egyesület gazdag programról gondoskodott a lovassportok barátai számára. Már a hagyományos fogathajtó verseny is látványosabb volt a szokottnál, hisz a kettesek mellett hét gyönyörű négyes fogat is rajthoz állt.

A délelőtti programban szerepelt a népszerű póni galopp, volt ügető verseny és a futamok között kutyakiképzőt is láthattunk, illetve a csikósok különleges bemutatóját és a pusztaötös lebilincselő gyakorlatait is megcsodálhattuk. Emellett lovastorna és egész napos kisállatbörze valamint állatsimogató is várta a kiérkezőket.

A programok sok érdeklődőt vonzottak augusztus 19-én (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

Az eseményt Dávid Zoltán polgármester nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hosszú évek óta él ez a szép hagyomány, hogy augusztusban lóversennyel ünnepel Orosháza.
– A lovak és az emberek közötti barátság nagyon régi időkre nyúlik vissza, és a mai nap is bizonyítja ezt az örök barátságot. Emellett, Orosházán a bogárzói lovaspályának történelme és hagyománya van, ami sokat jelent az itt élőknek – mondta.

A déli ünnepélyes megnyitó után a Dupla Kávé zenekar adott nagy sikerű koncertet, majd a délutáni programban ismét hajtottak a kettes és négyesfogatok. Rajthoz álltak a póni galopp futam résztvevői és négy ügetőversenyt is végig izgulhattak a kilátogatók.
A Kincsem Parkból jól ismert versenyzők és lovak mellett, román, szerb és bolgár fogatok is szép számmal voltak jelen az eseményen.

Katerina Ivanova, aki a Bolgár Lótenyésztők Szövetségének képviseletében volt jelen elmondta, úgy látják, a Magyarországon élők hagyomány tisztelő emberek, akik nagyon szeretik a lovakat és jól nevelik őket.
– Több olyan lovas sportággal találkozunk itt, amely Bulgáriában nem található meg, sokszor elcsodálkozunk azon, miket látunk – ismertette Katerina mosolyogva. Hozzátette, jól érzik itt magukat, Orosháza egy nagyon szép város.

A Puszta ötös minden kiérkezőt elkápráztatott (Klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

Kulik Ferenc az Orosházi Lovas Egyesület elnöke elmondta, az egyesület szervezésében jött létre idén is a rendezvény, amelyet immár 50 éve rendeznek meg hagyományosan.
– Édesapámnak, Kulik Ferencnek, a városnak és sok ember támogatásának köszönhetően jöhetett létre a mai nap, amely húsz éve nem volt ennyire nagyszabású – fogalmazott az elnök. Mint mondja céljuk a lovassportok népszerűsítése és a szakmán belüli fiatalok feltörekvésének elősegítése.

A négyesfogatok sorában volt az orosházi Németh Béla fogathajtó is aki elmondta, a lovazást gyermekkorában kezdte és saját lova immár harminc éve van. Hangsúlyozta, nagyon szereti az Orosházi versenyeket, mert ezek nagyon színvonalas és jó hangulatú versenyek.
– A hagyományőrzés miatt fontosak ezek a rendezvények, mert még régen a ló munkaeszköz volt, addig ma már csak hobbiként foglalkoznak ezekkel a patás állatokkal. Szeretnénk ha több figyelem irányulna a lovakra és a lovassportokra – emelte ki Németh Béla.

Különleges versenyszám

A szervezők a délutáni programba beiktattak egy orosházi versenyeken ritkán látható versenyszámot, a kombinált hajtást, melyben a szokásos kapuk mellé két összetett, ún. maraton akadályt is elhelyeztek. A versenyzők a szokásos hintó helyett a maraton-hajtásokon rendszeresített kocsikban nagyon látványos küzdelmet vívtak.

Rendkívül izgalmas és színvonalas versenyt hoztak az ügetők futamai. A Kincsem Parkban versenyző, valamint a külföldi lovak éles, kőkemény versenyeket produkáltak. Sajnos a nemzetközi futam serlege Bulgáriába került. Hiába tett meg mindent a magyar mezőny egyik leggyorsabb lova, Milliondollar Lux és hajtója, Vezér Emese, a bolgár vendég páros egy nyakhosszal megnyerte a futamot.

A nap záró eseménye, az ügető sprint hazai sikerrel ért véget. Izgalmas és óvásokkal tarkított előfutamok után a négyes döntőt az orosházi Kulik farm lova, Landlord nyerte Kolozsi Lászlóval a szulkijában.

A Bogárzói Lóversenypályán augusztus 19-én minden  generáció megtalálhatta a neki való élményt, hiszen a lovas programokon és állatsimogatón kívül, kirakodóvásárokkal és ugrálóvárakkal is szélesítették a szórákozási lehetőségeket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.