- hirdetés -

Kiállítás megnyitónak adott otthont a Petőfi Művelődési Központ augusztus 19-én, ahol az Orosházi Díszítőművészeti Kör munkáit tekinthették meg az érdeklődők.

Az Orosházi Díszítőművészeti Kör kiállításának helyszíne volt a Petőfi Művelődési Központ vasárnap délután. Az eseményen az orosházi díszítőművészek tűjéből származó, különböző népi motívumokat mutatták be az érdeklődőknek. Ez az alkalom remek lehetőséget biztosított arra is, hogy az orosháziak bemutatkozzanak a testvérvárosból, Szenttamásról érkezőknek, akikkel a tapasztalatcserére is lehetőség nyílik itt tartózkodásuk idején.

A Díszítőművészeti Kör munkáiból nyílt tárlat, augusztus 19-én (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A kiállítást Dávid Zoltán polgármester nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta, a mai világban fontos a hagyományőrzés, hiszen egyre kevesebbet foglalkozunk értékeinkkel.
– Szívből gratulálok az alkotásokhoz, ez a fajta időtöltés mindenki számára szemet gyönyörködtető, és olyan értékeket visz tovább, melyeknek nem szabad a múltba veszniük.

Baranyai Ilona kulturális csoportvezető elmondta, a kiállítás célja, hogy megmutassák az érdeklődőknek és a Szenttamásról érkezőknek, Orosházán is sokan foglalkoznak még ezzel a szép, de nagyon időigényes tevékenységgel. Hozzátette szeretnék, hogy ez a kör továbbra is folyamatosan működjön, illetve bővüljön is.

Sonkolyos Károlyné Margit néni, a Díszítőművészeti Kör vezetője kiemelte, azért jött létre ez a csoport, hogy megőrizzék a hagyományainkat. Elmondása szerint régebben nagyon sok helyen elhagyták a népművészetet, azonban az elmúlt évek tapasztalata alapján mondható, hogy manapság ismét egyre népszerűbbek a népi motívumok Magyarországon is.

A kiállításon láttunk orosházi varrottast, békési szűcsöt, Matyó- és Kalocsai hímzést is (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Hangsúlyozta, Orosházán is észrevehető a trend, hiszen sok megkeresést kaptak az elmúlt időszakban.
– Volt olyan is, hogy tíz falunapra hívtak meg – mosolygott Margit néni, majd elmondta a hímzés titkát: ezt szeretni kell, mert aki nem teszi, az sosem találja meg benne a gyönyörűséget.

A kiállításmegnyitó végén Sonkolyos Károlyné bemutatta a különböző motívumokat. Láttunk orosházi varrottast, békési szűcsöt, Matyó- és Kalocsai hímzést is, ezt követően pedig egy kis frissítő elfogyasztására is alkalom nyílt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.