- hirdetés -

Egészen elképesztő dolgokat kellett összeszedniük a Tisztogatás Orosházán elnevezésű felhívás résztvevőinek. Helyi aktivisták gyűjtöttek szemetet.

Egy kis csoport gyülekezett a Kossuth szakképző előtt augusztus 17-én. Egy Facebookon meghirdetett esemény volt az apropó, Verasztó Petra egy helyi aktivista a szentesi út megtisztítását tűzte ki célul.

– Igazából biciklivel járok-kelek a városban, sokszor találkozok szeméttel az utcán. Más környezetvédő csoportokat is követek innen jött az ötlet, hogy itt is szükség van, hogy tisztábbá tegyük Orosházát – osztotta meg az OrosCaféval a kezdeményezés céljait.

Petra elmondta, hogy felhívására 13-an – köztük egy-, és négy év körüli gyermek is – ragadtak szemeteszsákot és végül egész nagy területet sikerült bejárniuk.

– A Mezgétől indultunk és még a vasút előtt négyen leváltak, a Gellért utcát takarították. Mi két táborra osztódva a szentesi út két oldalán mentünk végig és nagyjából a Diófa Csárdánál verődtünk ismét egy csoportba. Ezután a bicikli úton haladtunk tovább, bemászva az erdős, bokros részre is – avat be a részletekbe.

– Nagyon sokféle szemetet összeszedtünk. Például magnókazettát, cd-t, pelenkát, bezacskózott kutyaszőrt, egy bontatlan sört,de csikkből, chipses-, csokis-, kekszes zacskóból és műanyag flakonból volt a legtöbb. Sok sok energiaitalos doboz és sörös-, boros üveg – sorolja.

Az egyik résztvevő, Frankó Attila szerint az egyik legalapvetőbb dolog, amit megtehetünk környezetünkért, hogy nem szemetelünk, de ha látjuk a földön, akkor lehajolunk érte. Ezzel is példát mutatva a fiatal generációnak.

Petra sikeresnek értékelte az eseményt, hiszen végül mintegy húsz hatvan literes zsák telt meg szeméttel. Kiemelte, hogy a jövőben mindenképpen tervezi hasonló akciók szervezését.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.