- hirdetés -

Ezen a nyáron, aki csak teheti vízparton vagy klimatizált helyiségben vészeli át a rendkívüli hőséget. Azonban a lakások hűtéséért felelős készülék meghibásodhat és néha még lángra is kaphat, ha nem vagyunk elég alaposak.Orosházán legutóbb a Deák Ferenc utcában történt hasonló eset, amikor egy tömbház negyedik emeleti lakásában, az erkélyen egy klíma kültéri egysége kapott lángra. Megkérdeztünk orosházi szakembereket mik lehetnek a berendezések meghibásodásának okai.

A szakemberek elmondták, minden klíma gázzal működik. A modern klímaberendezéseket egy úgynevezett R32-es gázzal töltik meg, melyek mérsékelten tűzveszélyesek lehetnek. A problémát azonban elenyésző esetben okozhatja ez. A gondot legtöbbször az elektromos meghibásodás jelentheti, illetve az elhanyagolás.

Fontos a készülékek rendszeres karbantartása (Fotó: Takács Csaba)

Fontos, hogy a kültéri egység jól szellőző helyen legyen, hiszen ha nem külső homlokzaton, hanem belső térben van, akkor könnyedén túlmelegedhet. Csak teljesen nyitott erkélyre szerelhető, ahol nincs redőnnyel sem elzárva a levegőáramlás.

A szakemberek kiemelték, elengedhetetlen a folyamatos karbantartása az ilyen, és ehhez hasonló berendezéseknek. Hangsúlyozták, nem elég kitakaríttatni, a töltetmennyiség ellenőriztetése is fontos.

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferensétől megtudtuk, a gond legtöbbször a karbantartás hiányából ered. Előfordulhat az is, hogy a nagy hőségben megnő az áramfelvétel és emiatt túlterhelődnek az elektromos kötések. A sajtóreferens elmondta, általában elektromos probléma áll a klímaberendezések meghibásodásának hátterében.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.