- hirdetés -

Ha a fogászati asszisztensekre azt mondják, hogy ők a fogorvosok jobb kezei, akkor a fogtechnikusokról bátran állíthatjuk, hogy ők a bal kéz szerepet töltik be. Velük általában ritkábban találkoznak a páciensek, pedig nélkülük aligha lehetne megoldani a fogpótlásokat. (x)

Igazán kellemetlen, ha valakinek olyan mértékben romlik a foga, hogy azt ki kell húzni. Még rosszabb, ha az elülső metszőfogakat veszti el az ember, hiszen ez nem csak az étkezés közben, de esztétikailag is rontja a közérzetünket. Ilyenkor érdemes fogorvoshoz fordulni, aki alapos vizsgálat után különböző fogpótlási lehetőségeket vázol fel a páciensnek. Ez lehet rögzített vagy kivehető fogpótlás. Itt jön képbe a fogtechnikus, aki a fogorvos által megadott paraméterek alapján elkészíti a fogakat. –A kivehető fogpótlás lehet teljes (teljes foghiány esetében) vagy részleges. Az alaplemez lehet fém vagy műanyag, a tartókapocs pedig rejtett vagy látható. A páciens igényeinek megfelelően nagy körültekintéssel történik a kívánt fogpótlás kiválasztása. Ezután a fogorvos előkészíti a fogakat és megtörténik az első munkafázishoz szükséges lenyomatvétel – ismerteti a munkafolyamatot Ágoston Nóra, a Dorto Dental fogtechnikusa. Egy rögzített fogpótlás elkészüléséig legalább 5 munkanap szükséges, de a kombinált munkáknál és kivehető protéziseknél ez az idő lényegesen hosszabb.

–Január óta próbálom népszerűsíteni az ideiglenes fogpótlások elterjedését városunkban – hangsúlyozza a fogtechnikus, hozzátéve: –Akinek csiszolták már le a fogát az pontosan tudja, hogy mennyi kellemetlenséggel jár. Érzékeny hidegre, melegre, nehéz az étkezés és az ivás. Az ember takargatja a száját, nem mer társaságba menni, szégyelli, hogy fogatlan. Pedig létezik gyors, esztétikai megoldás, az ideiglenes fogpótlás, amivel élheti tovább a páciens a megszokott hétköznapjait.

Csak előnyökkel jár a fogpótlás (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az ideiglenes fogpótlás nem csak lecsiszolt fogakra készülhet, hanem néhány foghiány esetén is.
–Például, ha valamelyik frontfogat sajnos el kell távolítani, akkor amíg az íny gyógyul, egy úgynevezett klipsszel lehet pótolni a foghiányt. Ez sokaknak jelent segítséget – fogalmazott Ágoston Nóra. Elmondása szerint, az esztétikát és ezzel együtt az önbizalmat visszaállító munkák 3-4 óra alatt elkészülnek. Akinek igénye van rá kérje a lehetőséget fogorvosától, hogy nyugodtan teljen az az idő, amíg a végleges fogpótlása elkészül.

Sokan még ma is a Posta mögött keresik a Dorto Dental fogtechnikát, pedig már több mint egy éve elköltözött a Patak utca 8. szám alá. Aki fogsortisztítással, polírozással, törésjavítással, kapocspótlással szeretné felkeresni Ágoston Nórát, a +36 (30) 904–6574 telefonszámon, illetve a Patak utcában megteheti. (x)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.