- hirdetés -

Ismét országos csúcsot döntött az Európai Mobilitási Héthez csatlakozó települések száma. Ebből városunk is tevékenyen kivette a részét.

Eddig 233 hazai önkormányzat vagy önkormányzati társaság küldte el regisztrációját az Európai Mobilitási Hét és Autómentes nap eseménysorozatának nemzetközi honlapján. Korábban még sosem vállalkozott ennyi település az Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampányához kapcsolódó rendezvények megszervezésére. A korábbi rekordot a 2016-os év tartotta 214 helyszínnel.

Nemzetközi szinten viszonyítva tavaly mintegy 2500 európai önkormányzat csatlakozott a 2002 óta zajló eseménysorozat kampányához. Magyarország az elmúlt években több, mint 200 helyszínnel képviseltette magát, a résztvevő ötven ország közül a harmadik legtöbb településsel.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Palkovics László tárcavezető döntése nyomán idén a tavalyi keretösszeget megkétszerezve, összesen 140 millió forint értékben biztosít egyedi támogatási lehetőséget a programsorozat eseményeihez. Az összeg a rendezvényhez kapcsolódó tudás-élmény alapú programokra, vetélkedőkre vagy versenyekre fordítható. A helyi szervezők közül 262-en jelezték támogatási igényüket a július végi határidőig.

Autómentes napot is tart a város a rendezvény során (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A kezdeményezéshez Orosháza önkormányzata is csatlakozott. A pályázat szerint vetélkedőket, sportrendezvényeket, rajzpályázatot szerveznének a diákoknak és a város lakóinak. Erre 500 ezer forintot már az éves költségvetésben biztosított az önkormányzat, emellé még 1,5 millió forintos támogatás eléréshez nyújtott be pályázatot. A rendezvény szeptember 16. és 22. között tartják meg Orosházán, szeptember 23-án pedig, a főtér lezárásával, autómentes nap lesz a városban.

A környezetbarát és fenntartható városi közlekedést népszerűsítő eseménysorozathoz szeptember 15-ig csatlakozhatnak a települések. A rekorddöntés mértéke a következő másfél hónap során így minden bizonnyal tovább emelkedik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.